Här är lösningen på bostadsproblemet för unga

Bostadsbristen bland unga vuxna är stor. Det visar en rapport från Riksbyggen. I 61 av landets kommuner kan över hälften av alla ensamboende 20 till 30-åringar inte köpa en etta i den egna kommunen.  


"Kontantinsatsen är det största hindret för unga vuxna att köpa en bostad. Många har heller inte tillräckligt lång kötid för att få ett hyreskontrakt."


– Det är ett stort problem, men vi har konkreta förslag på lösningar, säger Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.  

Många unga vuxna har svårt att skaffa sig en egen bostad. Enligt Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert på Riksbyggen, gör kombinationen av bostadsbrist med stor konkurrens om små och billiga bostäder, höga bostadspriser och räntor samt införda kreditregleringar, det svårt för många unga vuxna att köpa en bostad.

– Kontantinsatsen är det största hindret för unga vuxna att köpa en bostad. Många har heller inte tillräckligt lång kötid för att få ett hyreskontrakt, säger hon.

Många aktörer, både i branschen och politiker, har under många år efterfrågat ett startlån för att underlätta för unga vuxna att köpa en bostad. För ett par år sedan gjorde Riksbyggen slag i saken och tog fram ett förslag till hur ett startlån för unga vuxna kan utformas.

Läs om startlån för unga och ladda ner och läs rapporten

– Vi kallar det Ungbolån. Riksbyggens förslag har väckt stort intresse och jag har förhoppningar om att det ska införas av regeringen. Utöver Riksbyggens Ungbolån har en statlig utredning har tagit fram ett liknande förslag. Så det finns färdigt på regeringens bord att ta tag i, säger Johanna Bjurskog.

Hon betonar att Riksbyggen har flera konkreta förslag på lösningar. Förutom Ungbolån har de skapat en modell som de kallar för Hyrköp av bostadsrätt. Konceptet finns redan på flera ställen, till exempel i Helsingborg, Göteborg och i Bandhagen utanför Stockholm. Hyrköp innebär att du hyr en lägenhet med möjlighet att köpa den till fast pris inom fem år. Under hyrestiden äger Riksbyggen lägenheten.

– Det geniala med Riksbyggens Hyrköp är att du kan spara ihop till kontantinsatsen medan du hyr. Det har varit en mycket lyckad satsning. Vi vill göra det enkelt för unga att hitta en egen bostad, säger Johanna Bjurskog.