Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Riksbyggens webb. Om cookies på riksbyggen.se.

Ok
Stäng sök

Framtidens boende för äldre

Vi hjälper kommuner omvandla befintliga kommunala byggnader till moderna vård- och omsorgsboenden. Eller bygga helt nya. Poängen är själva ägandeformen - kooperativ hyresrätt.

Vill du veta mer?

Med kooperativ hyresrätt kan kommuner säkerställa kvalitet och långsiktighet utan att kostnaderna för fastighetsinvesteringar skenar.

Kontakta oss

Varför satsa på kooperativa hyresrätter?

Med kooperativ hyresrätt kan kommuner säkerställa kvaliteten och långsiktigheten i sin vårdverksamhet utan att kostnaderna för fastighetsinvesteringar skenar. Konceptet är perfekt för de kommuner som vill ha ett alternativ till traditionellt, kommunalt fastighetsförvaltande, men samtidigt möta ett ökande vård- och omsorgsbehov. Allt detta utan att använda kommunala medel.

Hur fungerar kooperativa hyresrätter?

Tillsammans med Riksbyggen bildar kommunen en kooperativ hyresrättsförening som sedan hyr ut bostäderna i andra hand till människor i behov av vård. De boende får alltså inflytande genom att de också är välkomna som medlemmar i hyresrättsföreningen.

För vårdtagaren är insatsen obetydlig (ofta endast 100 kronor). Och för kommunen är den stora vinsten att de kan skapa nya vårdboenden utan att belasta den egna ekonomin . Den kooperativa hyresrättsföreningen blir nämligen självförsörjande.

Hur är kooperativa hyresrätter möjliga?

När kommunen bildar en kooperativ hyresrättsförening skapas hyresrätter som kan hyras ut i andra hand och fungera som vårdboenden.

Både om kommunen vill bygga om en befintlig anläggning, eller omvandla en annan fastighet till vårdboenden, är kooperativ hyresrätt ett bra sätt att kunna skapa moderna lägenheter för personer i behov av vård- och omsorgsboende.

Vårdtagarna hyr sina boenden i andra hand och när de flyttar, kan kommunen snabbt och enkelt hyra ut samma bostad åt någon annan.

Referensprojekt

Kooperativa hyresrätter i Bromölla

Bor man i trygghetsboendet Pynten bor man i en vanlig lägenhet. Skillnaden är att det finns en trygghetsvärd.

Läs mer om trygghetsboendet Pyntet
 

Kontakta oss

 
 
 
Nationellt 
Håkan Liljeblad
0703 - 43 95 09
Mejla Håkan Liljeblad
 
 
 
STOCKHOLM | NORR | ÖST
Roland Askebrand
0703 - 40 60 23
Mejla Roland Askebrand
 
 
 
STOCKHOLM | NORR | ÖST
Yvonne Westerlund
0722 - 32 73 49
Mejla Yvonne Westerlund
 
 
 
STOCKHOLM | NORR | ÖST
Hans Ollman
0702 - 79 32 91
Mejla Hans Ollman
 
 
 
Väst
Katarina Hillberg
0703 - 02 05 00
Mejla Katarina Hillberg
 
 
 
Väst
Tore Johansson
0703 - 52 25 34
Mejla Tore Johansson
 
 
 
Syd
Anders Ihse
0702 - 65 78 44
Mejla Anders Ihse