Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Riksbyggens webb. Om cookies på riksbyggen.se.

Ok
Stäng sök

Solar Egg

Solar Egg som utnämnts till en världsattraktion av Time Out Magazine besökte under våren USA och svenskbygderna i Minnesota för att bidra till samtal om klimatförändringar.

Solar Egg landar på Långbryggan i Rättvik

Nästa stopp för Solar Egg blir Långbryggan i Rättvik i Dalarna. Premiären blir den 12 juni 2019. Inom kort kommer det att finnas en länk här där du kan boka ett härligt bastubad i Solar Egg.

Riksbyggens Solar Egg till svenskbygd i USA

Riksbyggens äggformade bastu Solar Egg, av svenska konstnärsduon Bigert & Bergström, visades mellan 6 mars till 26 april 2019 på American Swedish Institute, Minneapolis, Minnesota.
– Ett av syftena med Solar Egg av Bigert & Bergström för Riksbyggen har varit att sätta Kiruna och Malmfälten på kartan. Det har vi lyckats med och överträffat alla förväntningar. Det är fantastiskt roligt att Solar Egg nu ska visas upp på American Swedish Institute och där besökarna också får chansen att ta ett bastubad, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen Stockholm/Uppland.

Ett unikt konstprojekt

I april 2017 överraskade Riksbyggen Kirunaborna med ett unikt konstprojekt – Solar Egg. Syftet med projektet är att skapa utrymme för samtal och visa på Riksbyggens roll som långsiktig samhällsutvecklare i samband med stadsflytten i Kiruna. På uppdrag av Riksbyggen skapade konstnärsduon Bigert & Bergström en skulptural symbol som för tankarna till pånyttfödelse. Detta eftersom Kiruna kommer att genomgå en omfattande förändring när hela staden kommer att flyttas på grund av utvinningen av järnmalm. Samtidigt är bastun en plats för samtal och möten som har koppling till platsen.

Riksbyggen och LKAB har ingått avtal om 250 nya bostadsrätter i Malmfälten under tio år. Först ut är Brf Fjällvyn med 47 bostadsrätter vid foten av skidbacken i Luossavaara. Luossavaara var också den första platsen där Solar Egg ställdes upp för första gången. 

Sedan april 2017 har bastun besökt Björkliden, Paris, Artipelag utanför Stockholm, Gällivare och Köpenhamn.

Solar Egg öppnades i Kiruna på vårvintern och flyttades till Björklidens fjällstation under sommaren. Därefter har verket visats på Svenska Institutet i Paris under senhösten 2017 och gjorde succé hos parisarna. Där fick besökarna förmånen att använda en kimono särskilt formgiven för Solar Egg av den svenska modedesignern Diana Orving.

Våren 2018 var verket del av den första separatutställningen någonsin av verk av Mats Bigert och Lars Bergström på Artipelag utanför Stockholm – ”I stormens öga”. Sommaren 2018 stod Solar Egg på Gellivare Hembygdsförening i Gällivare.

Hösten 2018 var Solar Egg på tillfälligt besök i centrala Köpenhamn. Nära 900 personer tog chansen att pröva ett bastubad i ägget där det stod på gården till Kunsthal Charlottenborg vid Kongens Nytorv. Solar Egg i Köpenhamn sammanföll med konsthallens utställning av storskalig samtidskonst integrerad i arkitektur gjorda av Bjarke Ingels Group (BIG).

Solar Egg är tillverkat av guldfärgad rostfri spegelplåt där dess fasetterade form bryter upp den omgivning det reflekterar i en mångfald av olika spegelbilder. Interiören är utformad av trä där väggpaneler och golvtrall är gjorda i furu och laven av asp. I centrum av ägget står det vedeldade och hjärtformade bastuaggregatet som är tillverkat av järn och sten. Temperaturen i ägget pendlar mellan 75° och 85° Celsius, samt rymmer upp till åtta personer.För sitt samarbete kring Solar Egg har Riksbyggen och Bigert & Bergström utsetts till vinnare i årets Swedish Arts & Business Awards. Priset delades ut den 23 april 2018 och tävlingen har anordnats sedan 1993 och syftar till att uppmuntra till långsiktigt hållbara och affärsmässiga kultursamarbeten.

Solar Egg för Riksbyggen har tidigare tagit emot det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 och har även vunnit German Design Award. Det har även belönats med silver i Svenska Designpriset och brons i London International Awards.

När världsomspännande guidesajten Time Out i november 2018 släppte en lista över 50 saker du bör uppleva i världen under din livstid, placerade de ett bastubad i Solar Egg på tredje plats.

För mer information:
Mathias Sandberg, Marknads- och försäljningschef Stockholm/Uppland/Norr
Email: mathias.sandberg@riksbyggen.se
Phone: +46 8 553 63 511

www.facebook.com/riksbyggen