Allmän platsmark
Allmän platsmark
Allmän platsmark
Platsmark avser i detta fall de områden som i detaljplan är utlagd som allmän platsmark och är avsett för gemensamt behov, t ex gata, torg, park eller naturområden. Vem som ansvarar för drift och underhåll av den allmänna platsen framgår av detaljplanen. Vid kommunalt huvudmannaskap ansvarar kommunen och vid enskilt huvudmannaskap ansvarar fastighetsägarna inom detaljplanen, vanligtvis genom en samfällighetsförening.
Anläggningsförrättning
Anläggningsförrättning
Anläggningsförrättning
En anläggningsförrättning är en lantmäteriförrättning enligt anläggningslagen genom vilken en gemensamhets anläggning inrättas, ändras eller upphävs. Anläggningsförrättning handläggs av lantmäterimyndigheten efter ansökan.
Anslutningsavgifter
Anslutningsavgifter
Anslutningsavgifter
Anslutningsavgifter är initiala avgifter som betalas till kommunen (eller till annan huvudman) för kommunala tekniska anläggningar, exempelvis fjärrvärme, VA och el. Avgifterna är medräknade i produktionskostnaden och betalas av Riksbyggen.
Avstyckning
Avstyckning
Avstyckning
Genom avstyckning nybildas en eller flera fastigheter och sker genom en lantmäteriförrättning som handläggs av lantmäterimyndigheten.
Beräknad driftskostnad
Beräknad driftskostnad
Beräknad driftskostnad
Driftskostnader avser el, vatten och samfällighetsavgift inkl. grundutbud data/tele/TV. Beräknad driftskostnad gäller för en familj på fyra personer. Utöver detta tillkommer kostnad för försäkring.
Boyta och biyta
Boyta och biyta
Boyta och biyta
Boyta, eller boarea (BOA), avser den yta i ett hus som är användningsbar för boende. Boyta utgör tillsammans med biytor (biareor) byggnadens totalyta.
Detaljplan
Detaljplan
Detaljplan
Detaljplan upprättas av kommunen och planläggningen regleras i plan och bygglagen. Genom detaljplanen regleras kommunen användningen av mark och vatten områden och där framgår vad som får byggas och i stora drag hur det får byggas, bl. a framgår vad som ska vara allmän platsmark respektive kvartersmark. Detaljplanens bestämmelser är bindande för både kommunen och andra, och är bl. a bindande vid prövning i bygglovsärenden
Ekosystemtjänstanalys i alla våra bostadsprojekt
Ekosystemtjänstanalys i alla våra bostadsprojekt
Ekosystemtjänstanalys i alla våra bostadsprojekt
På Riksbyggen arbetar vi hårt för att vi själva och våra medlemmar ska bedriva ett mer effektivt hållbarhetsarbete. Ett exempel är vårt arbete med ekosystemtjänster, de nyttor som naturen skapar för oss alla. För att säkerställa att vi inte påverkar dessa nyttor negativt vid exploatering av ett markområde genomför vi en analys av vilka värden i form av ekosystemtjänster som finns på just den platsen. Sedan ser vi till att vi i byggprojektet bevarar, kompenserar eller adderar värden som motsvarar minst det nu varande tillståndet. Helst ska vi hitta en nivå där vi når ett bättre resultat för ekosystemtjänsterna när vi är färdiga.
Energideklaration
Energideklaration
Energideklaration
Energideklarationen är ett dokument med bland annat uppgifter om hur mycket energi som används i ett hus. Energideklarationen är till för den som ska köpa eller hyra en bostad. Energideklarationen kan då användas för att jämföra olika hus med varandra. I energi deklarationen kan också förslag på energieffektiviserings åtgärder finnas. En energideklaration tas fram av en certifierad energiexpert.
Entreprenad
Entreprenad
Entreprenad
I de fall Riksbyggen säljer fastighet med pågående entreprenad används branschens standardvillkor för småhusentreprenader dvs Allmänna bestämmelser för småhusentreprenader (ABS 18). Riksbyggen anlitar i sin tur en entreprenör som utför entreprenaden men gentemot dig som kund är Riksbyggen säljare och entreprenör. Riksbyggen åtar sig att utföra alla för projektets genomförande nödvändiga arbetsmoment till ett fast överenskommet pris.
Fastighet
Fastighet
Fastighet
Med fastighet avses ett avgränsat markområde inklusive byggnader, vegetation och annan fast egendom inom markområdet. Varje fastighet har en unik fastighetsbeteckning och finns registrerad i fastighetsregistret.
Fastighetsavgift/fastighetsskatt
Fastighetsavgift/fastighetsskatt
Fastighetsavgift/fastighetsskatt
Fastighetsavgiften är en skatt, som betalas i förhållande till taxeringsvärdet dock med en maximering på 9 287* kr/hus avseende småhus. För närvarande gäller att fastigheter som är taxerade som bostäder, är befriade från fastighetsavgiften de femton första åren (dock ej färdigställandeåret). Därefter utgår hel fastighets avgift. *) Gällande belopp för 2023, indexhöjning sker en gång per år.
Fastighetsbildning
Fastighetsbildning
Fastighetsbildning
Genom fastighetsbildning kan en fastighet bildas samt ombildas genom att fastighetsgränser ändras. Fastighetsbildning regleras av fastighetsbildningslagen och får endast göras genom en lantmäteriförrättning efter ansökan till lantmäterimyndigheten.
Fastighetsgräns
Fastighetsgräns
Fastighetsgräns
Fastighetsgränsen är skiljelinjen mellan fastigheter. Den går mellan koordinatsatta gränspunkter som beslutats vid en lantmäteriförrättning. Fastighetsgränserna bestämmer fastighetens omfattning på marken och vad man därmed äger.
Fastighetsregistret
Fastighetsregistret
Fastighetsregistret
Fastighetsregistret är ett officiellt register med information om Sveriges fastigheter. Registret förvaltas av Lantmäteriet, men flera myndigheten ansvara för att uppdatera innehållet
Fastighetstaxering
Fastighetstaxering
Fastighetstaxering
Fastighetsavgiften/Fastighetsskatten grundar sig på att ett taxeringsvärde blir åsatt fastigheten
Gemensamma anläggningar
Gemensamma anläggningar
Gemensamma anläggningar
Anläggningar, såsom t ex grönyta, interngator, miljöbod, som är gemensamma för två eller flera fastigheter. För att underlätta framtida underhåll och skötsel av anläggningarna och om det är av väsentlig och stadig varande betydelse för fastigheterna kan en gemensamhetsanläggning inrättas. De fastigheter som ingår i gemensamhetsanläggningen ansvarar för anläggningarnas drift och underhåll och betalar för uppkomna kostnader efter av lantmäteriet beslutat andelstal. En gemensamhetsanläggning inrättas genom en anläggningsförrättning efter ansökan hos lantmäterimyndigheten.
Köpebrev
Köpebrev
Köpebrev
Vid fastighetsöverlåtelse används vanligtvis två överlåtelsehandlingar; ett köpekontrakt och ett köpebrev. Köpebrevet används oftast som ett kvitto på att betalning har skett i enlighet med köpekontraktet och dess villkor.
Lagfart
Lagfart
Lagfart
Lagfart är en officiell registrering av vem som äger en fastighet och framgår bl a av fastighetsregistret. Vid köp av en fastighet behöver ny ägare registreras som lagfaren ägare och denna ansökan skickas till Lantmäterimyndigheten fastighetsinskrivning. Förutom en expeditionsavgift utgår även en s.k stämpel skatt (lagfartskostnad). Köparen betalar för lagfartskostnaden.
Lantmäteriförrättning
Lantmäteriförrättning
Lantmäteriförrättning
Handläggning av bl. a fastighetsbildning, inrättande av gemensamhetsanläggning och upplåtelse av ledningsrätt sker i en lantmäteriförrättning som handläggs av lantmäterimyndigheten efter ansökan. Lantmäterimyndigheten företräds vid förrättningen av en förrättningslantmätare. Det är vanligt att flera olika åtgärder handläggs i samma förrättning.
Ledningsrätt
Ledningsrätt
Ledningsrätt
Ledningsrätt är en rätt för ledningshavaren att dra fram, använda och underhålla allmännyttiga ledningar, såsom t ex vatten och avlopps, fjärrvärme och starkströmsledningar, på någon annans fastighet. Denna rätt bildas genom en ledningsrättsförrättning som handläggs av lantmäterimyndigheten efter ansökan.
Nyckelutlämning
Nyckelutlämning
Nyckelutlämning
Nycklar överlämnas i samband med tillträdet. Närmare information översändes innan tillträdet
Pantbrev/Pantförskrivning
Pantbrev/Pantförskrivning
Pantbrev/Pantförskrivning
Ett pantbrev är själva beviset på att penninginteckning utfärdats i fastigheten och upprättas i de fall köparen belånar sin fastighet. Samtliga kostnader vid uttagande av pantbrev betalas av köparen.
Samfällighetsförening
Samfällighetsförening
Samfällighetsförening
Samfällighetsförening är en juridisk person som förvaltar en eller flera gemensamhetsanläggningar, det vill säga sådana anläggningar som är gemensamma för flera fastigheter, exempelvis garage, gårdar eller vägar. Samfällighetsföreningens medlemmar utgörs av fastighetsägarna till de fastigheter som är delägare i gemensamhetsanläggningarna.
Servitut
Servitut
Servitut
Ett servitut är ett rättsförhållande mellan vanligtvis två fastigheter där den ena fastigheten (härskande fastighet) ges rätt att nyttja den andra fastigheten (tjänande fastighet) på ett visst bestämt sätt. Servitutets syfte är att säkerställa en viss funktion i den härskande fastigheten som inte kan lösa inom den egna fastighetens gränser och gäller, om inget annat anges, för all framtid. Vanliga servitutsändamål är väg, ledning och brunn.
Undersökningsplikt
Undersökningsplikt
Undersökningsplikt
Köparen har undersökningsplikt vilket bland annat omfattar kommunens lokala föreskrifter för fastigheten och dess närområde. Köparen uppmanas också att ta del av för Fastigheten gällande detaljplan.
Värdeintyg
Värdeintyg
Värdeintyg
Om fastigheten inte har något taxeringsvärde för året före det år då lagfart söks måste ett värdeintyg bifogas lagfartsansökan. Värdeintyg intygar värdet på fastigheten när köpehandlingen undertecknades och måste vara utfärdat av en sakkunnig, t ex mäklare eller annan behörig värderingsman