Överlåtelse av bostadsrätt
Överlåtelse kan genomföras genom t.ex. försäljning, gåva, bodelning, arv eller avsägelse. Du överlåter egentligen inte lägenheten utan endast nyttjanderätten till lägenheten.
När man överlåter en bostadsrätt måste ett avtal upprättas och undertecknas av överlåtare och förvärvare. Har någon part inte möjlighet att skriva på handlingen så ska en fullmakt upprättas.
Tänk på att den typ av avtal och eventuell köpeskilling ni väljer påverkar den vinst eller förlust som ska redovisas till Skatteverket. För att få råd om vilket alternativ som är bäst för er, kontakta t.ex. Skatteverket eller juridiskt ombud. Vilka uppgifter som respektive avtal behöver innehålla hittar du längre ned.
Innan en överlåtelse kan slutföras måste förvärvaren godkännas som medlem i föreningen. Om förvärvaren inte redan är medlem bifogas utöver överlåtelsehandlingar en underskriven medlemskapsansökan. Överlåtelsehandlingar och eventuell medlemskapsansökan laddas in i medlemsportalen ”NyMedlem” för snabbast och smidigast hantering.
Om man överlåter alla sina andelar men önskar bo kvar behöver föreningens styrelse informeras då det blir en fråga om andrahandsuthyrning, vilket kräver styrelsens tillstånd.
Blir förvärvaren nekad medlemskap blir överlåtelsen ogiltig och förvärvaren får inte flytta in. Styrelsen måste ha skäl för att neka medlemskap, t.ex. bristande ekonomiska förutsättningar eller att det i stadgarna ställs speciella krav på medlemmarna i föreningen, t.ex. seniorboende. Förvärvaren kan överklaga ett eventuellt nekat medlemskap till hyresnämnden.
Medlemsportalen ”NyMedlem” – enkel hantering av överlåtelser
Som ägare av bostadsrätt förvaltad av Riksbyggen kan du hantera din överlåtelse utan hjälp av mäklare via medlemsportalen ”NyMedlem”. Tjänsten är kostnadsfri att använda och underlättar hanteringen och medlemskapsansökan för alla parter; överlåtare, förvärvare, föreningen och förvaltaren.
I tjänsten finns stöd och information kring hur du som överlåtare skall gå till väga. Om information fattas eller inte uppfylls sköter vi kommunikationen helt digitalt via medlemsportalen.
Medlemsportalen hittar du på Mitt Riksbyggen: Boende/Min bostad/Överlåt din bostadsrätt
Försäljning
Ett överlåtelseavtal som gäller försäljning av hela eller delar av bostadsrätt skall innehålla;
- säljare och köpare
- bostadsrätten som avses, bostadsrättsföreningens namn och det unika lägenhetsnumret som kan hittas på avgiftsavin
(ej nationella lägenhetsnumret). - andelen som säljs och andelen som köps för respektive person.
- köpeskilling för den totala andel som säljs
- önskad tillträdesdag
- avtalsdag och underskrifter från säljare och köpare (ej digital signering)
Gåva
För att genomföra gåva av bostadsrätten behöver det i gåvobrevet framgå;
- gåvogivare och gåvotagare
- bostadsrätten som avses, bostadsrättsföreningens namn och det unika lägenhetsnumret som kan hittas t.ex. på avgiftsavin
(ej nationella lägenhetsnumret) - andelen som ges och tags emot, för respektive person
- önskad tillträdesdag
- avtalsdag och underskrift från gåvogivare och gåvotagare
- gåvans pris (oftast 0 kr)
Bodelning
För att genomföra bodelningen av bostadsrätten behöver följande framgå i bodelningsavtalet:
- parter som bodelar
- vilken bostadsrätt som avses, bostadsrättsföreningens namn och det unika lägenhetsnumret som kan hittas t.ex. på avgiftsavin
(ej nationella lägenhetsnumret) - vem som tilldelas bostadsrätten
- avtalsdag och underskrift av parterna som bodelar
Arv
För att överlåta bostadsrätten genom arv behöver man sända in:
- en komplett och av Skatteverket registrerad bouppteckning. I bouppteckningen behöver det under den avlidnes tillgångar framgå bostadsrätten som skall överlåtas samt rätt ägarandel vid dödsfallet.
- finns fler dödsbodelägare bifogas ett underskrivet arvskifte där det behöver framgå vem eller vilka som tilldelas bostadsrätten.
- eventuellt kan fler handlingar krävas beroende på bouppteckningens uppgifter. Riksbyggen återkopplar om kompletteringar som då behöver göras av dödsboet.
Checklista vid överlåtelse
Lånelöfte
Om du inte köper bostadsrätten för egna pengar bör du kontrollera med din bank hur mycket du kan få låna innan du börjar lägga bud på en bostad. Hur mycket man får låna beror bland annat på tidigare lån, inkomst och ekonomisk historik.Pant
Ibland används bostaden som säkerhet /pant av bank eller någon annan. Be överlåtaren visa upp ett aktuellt lägenhetsutdrag som visar om lägenheten är pantsatt. Du som förvärvar behöver säkerställa att panten är avnoterad senast då lägenheten överlåts, då pantsättningen annars kvarstår på lägenheten.
Ta del av föreningens årsredovisning och stadgar
Som förvärvare av bostadsrätt bör du ta del av föreningens årsredovisning och stadgar Med hjälp av dessa kan du ta reda på hur föreningens ekonomi ser ut, vilket kan användas som beslutsunderlag inför köpet samt vilka rättigheter och skyldigheter du har som medlem i bostadsrättsföreningen.
Överlåtelseavgift
När du överlåter eller förvärvar en bostadsrätt brukar en administrativ avgift tas ut i form av överlåtelseavgift. Denna debiteras överlåtare eller förvärvare enligt föreningens stadgar.