Parkeringsplatser och garage - vad gäller?

Parkeringsplatser och garage tillhör de frågor som många gånger väcker starka känslor hos medlemmarna. Det är därför viktigt att föreningen har tänkt över hur man vill ha det i sin förening.

Olika regelverk styr

Olika regelverk styr beroende på om det är fråga om parkeringsplatser som ingår i bostadsrätten, eller om det är platser som hyrs enligt separata avtal. Hyrs platserna enligt separata avtal är det dessutom olika regler beroende på om det rör sig om garage eller parkeringsplatser utomhus.

Om platsen ingår i bostadsrätten är det medlemmens egen att styra över. Då kan föreningen exempelvis inte hindra att bostadsrättshavaren hyr ut platsen, eller använder den som förvaring.

Om platserna hyrs ut enligt separata avtal är det kontraktet som styr vad bostadsrättshavaren får lov att göra, och hur platsen får användas. Man kan exempelvis tillåta parkering för bilar som är i regelbundet bruk, men förbjuda parkering av så kallade skrotbilar, eller husbilar. Vidare kan det finnas brandskyddsregler som styr vad man får förvara på platsen, särskilt när det gäller garage inomhus.

Parkeringspolicy

Vi rekommenderar att föreningarna antar en parkeringspolicy, med fördel på stämma för att förankra policyn så väl som möjligt inom föreningen. Policyn styr inte över tvingande lag – man kan exempelvis inte förbjuda andrahandsupplåtelse helt och hållet när det gäller garage eftersom dessa ses som lokaler rättsligt, och hyreslagens regler gäller. Däremot kan det vara bra att styra upp vad som gäller för köhantering, andraplatser, laddplatser osv. i policyn. För att policyn ska omfatta pågående avtal krävs att dessa sägs upp och nytecknas.

Misskötsel

En medlem som missköter sig kan bli uppsagd från platsen. Oftast är det enklast att säga upp enligt avtalad uppsägningstid, än att tvista huruvida det finns grund för förverkande eller inte. Det är sällan längre uppsägningstid än några månader.

För parkeringsplatser utomhus finns inget besittningsskydd. För garageplatser finns vad man kallar ett indirekt besittningsskydd. Hyresgästen kan inte tvinga sig kvar på platsen, men kan ha rätt till skadestånd motsvarande en årshyra om hyresgästen har hyrt platsen under längre tid än nio månader, och föreningen inte har något giltigt skäl att säga upp. Har hyresgästen misskött sig bortfaller rätten till skadestånd. Det är mycket ovanligt med sådana tvister när det gäller uppsägning av enstaka garage, men det kan vara bra att känna till att risken finns. Tänk på likhetsprincipen, sägs en person upp pga. felaktig användning ska även andra som beter sig på samma sätt sägas upp.

Hyres- eller avgiftshöjning

Vill föreningen höja hyrorna för garagen krävs rättsligt att avtalen sägs upp för villkorsändring. Man kan alltså inte bara höja hyran rätt upp och ner. Vi vet att många föreningar ändå gör så, eftersom det känns för omständligt att säga upp alla avtal enbart pga. en mindre hyreshöjning. Så länge alla går med på det så fungerar det ju, men om någon motsätter sig det hela så måste man använda sig av den formella gången med uppsägning för villkorsändring. När det gäller parkeringsplatser ska de sägas upp och nytecknas, om man ska göra det korrekt.

Laddplatser

Som utgångspunkt kan styrelsen besluta om att installera laddstolpar på redan befintliga parkeringsplatser/garage om debiteringen för elen sker genom IMD och inte läggs på föreningen som helhet. Det kan bli fråga om en stämmofråga om det är många laddstolpar som ska installeras i förhållande till föreningens storlek. Det beror alltså på hur omfattande installationen kommer att vara; man får titta på åtgärden i sin helhet och var man placerar laddstolparna.

Behöver man byta plats på parkeringsinnehavare pga. installationen går det bra, men formellt krävs uppsägning och nytecknande om innehavarna inte går med på det hela frivilligt. Det torde inte bli aktuellt med något skadestånd så länge den som sägs upp erbjuds en ny plats.