Så flyttar du från stort till mindre – inredningsexpertens tre bästa tips

Att inreda ett hem är en konst som kombinerar estetik och praktik – och skapar ett hem att bo och trivas i. Många som väljer att flytta till en seniorbostad lämnar ett stort hus för ett mindre och mer praktiskt hem. Här är Riksbyggens inredningsexpert Jeanette Skåhls bästa tips för att göra flytten smidig.

Med över 11 år på Riksbyggen, i dag som inredningsansvarig och ledare för köks- och badrumsprogrammet, har Jeanette Skåhl en djup förståelse för att skapa snygga och praktiska boenden. Hon betonar vikten av att hitta sin egen stil och att låta hemmet spegla sin personlighet och sina behov.  

– Genom att kombinera praktiska överväganden med estetiskt tilltalande val kan du skapa ett hem som inte bara är snyggt och trendigt, utan också anpassat efter ditt sätt att leva och trivas på, säger hon. 

Att flytta till en seniorbostad är ofta ett stort steg som man tänkt länge på, och inför flytten konstaterar Jeanette att det är precis det man bör börja med – att tänka efter. Här är hennes bästa tips för att packande och flytt ska ske så enkelt som möjligt. 
 
1. Tidig planering och rensning 

– Att flytta är sällan ett spontant beslut, så redan när tankarna kring en flytt börjar dyka upp är det en bra idé att börja fundera på vilka prylar du faktiskt använder där hemma. Vilka ”känns hemma”? Vilka har du inte använt på länge?

Skapa listor över saker som har affektionsvärde eller som är speciella för dig och din partner, sedan är det viktigt att gallra och prioritera. Genom att gradvis rensa ut, ge bort eller sälja överflödiga föremål innan flytten underlättar du processen och förbereder dig mentalt för att inte allt kan följa med. Det gör det enklare när flytten väl närmar sig.
 
2.Hitta din stils röda tråd 

– Om du har några föremål som du älskar och vill ta med, exempelvis en tavla, vas eller möbel, är det en bra idé att fundera på vilken stil den har och hur den hänger ihop med annat i ditt hem.

När du köper en nyproducerad seniorbostad hos Riksbyggen kan du vara med och anpassa den efter önskemål, exempelvis i form av färg och material i badrum och kök. Genom att ha funderat ut din stils ”röda tråd” kan du enkelt hitta en harmoni i helheten och göra inredandet enklare. Små detaljer, som en färgad vas, kan vara tillräckliga för att skapa en visuell länk. Var inte rädd för att köpa nytt när du flyttar, men var heller inte rädd att ta med det gamla och hitta en kreativ och personlig balans. 
 
3.Undvik mörker och övermöblering! 

– Att klämma in för mycket möbler kan få ditt hem att kännas trångt och litet. Belysning är en avgörande faktor för att skapa stämning och karaktär i ditt hem; använd olika typer av belysning, inklusive punktbelysning och takbelysning för att skapa en varm och inbjudande atmosfär.

Öppenhet och luftighet är också nyckelord för att skapa en inbjudande atmosfär, därför kan det vara en bra idé att tillåta sig att ”bo in sig” i lägenheten innan man fyller på med möbler. Är det svårt att släppa taget om för mycket i flytten är det en god idé att hyra ett förråd under en period, så kan du vänja dig vid den nya bostaden i din takt och se vilka möbler eller föremål du faktiskt saknar och vill ha.

Här ser du alla lediga seniorlägenheter hos Riksbyggen