Snart dags för årsstämma – fem tips för att säkra ekonomin i din BRF 

Höjda räntor och stigande energipriser har slagit brett mot ekonomin. Även många bostadsrättsföreningar genomgår just nu ett stålbad. Men enligt Elin Rydbäck, Riksbyggens specialist på ekonomisk förvaltning, finns det flera sätt att ta kontroll över föreningens ekonomi under 2024.  
– Det är verkligen inte för sent att börja nu – tvärtom, säger hon.

Att sitta i en BRF-styrelse har varit mer utmanande än vanligt de senaste åren. Räntorna har stigit, elpriserna har varit volatila och de generella kostnadsökningarna har märkts på alltifrån städavtalet till hissjouren. Dessutom kanske lokalhyresgästerna har haft problem med att betala en hyra som föreningen egentligen skulle behöva höja. 
 
 – Ingen har nog missat att det varit extra tufft för många av Sveriges bostadsrättsföreningar. Och även om inflationen nu är på väg ner så innebär det inte att kostnaderna sjunker, bara att de inte stiger lika snabbt, säger Elin Rydbäck. 


 Hög tid att börja nu 

Med 2023 i ryggen är det snart dags för årsstämma för Sveriges bostadsrättsföreningar. Enligt SCB har den genomsnittliga utlåningsräntan till svenska bostadsrättsföreningar långt mer än fördubblats på mindre än två år. Och även om räntetoppen kan vara nådd, sitter många föreningar med bundna lån som snart ska omförhandlas – till klart högre nivåer än för några år sedan.  
 
 – Kostnaderna kommer med andra ord att fortsätta öka kommande år, särskilt räntekostnaderna om man har lån som ska omförhandlas. För de föreningar som inte redan tagit ett långsiktigt grepp på sin ekonomiska planering så är det hög tid. Men det är verkligen inte för sent, tvärtom är det här arbetet extra värdefullt just nu.  

Riksbyggen sköter den ekonomiska förvaltningen åt nästan 3 000 bostadsrättsföreningar i Sverige. Enligt Elin Rydbäck har dessa föreningar i allmänhet stått starka i turbulensen. Och det beror på att man arbetat väldigt långsiktigt med ekonomin.  

 – En bostadsrättsförening är på många sätt som vilket företag som helst. Föreningen har utgifter och inkomster och måste planera hållbart och långsiktigt. I de föreningar som vi hjälper så gör vi det på flera olika sätt, och kan se att föreningarna har gått in med en stabil ekonomi – ett långsiktigt sparande, god likviditet och fortsatt amortering.  

Tips

Fem tips för lindrigare avgiftshöjningar 

Här är Elin Rydbäcks bästa tips för att ta tag i föreningens ekonomi och minska risken för stora avgiftshöjningar längre fram. 

1. Ha en lånestrategi som dämpar smällarna
I de föreningar som Riksbyggen förvaltar jobbar de med flera lån, exempelvis fem eller sex olika lån och förfallodatum. 

– På så sätt jämnas kostnadsökningarna ut och man riskerar inte heller att binda om hela lånet mitt i en räntetopp.  

2. Amortera föreningens sparande
Elin Rydbäck rekommenderar att föreningar ska spara mellan 225 och 325 kronor per kvadratmeter över tid. 

– Det är jätteviktigt för att ha råd med det underhåll som kommer att behövas framöver. Sparandet kan gärna ske i form av amortering, så att ni kontinuerligt sänker er belåningsgrad och räntekostnad. 

3. Upprätta en (detaljerad) underhållsplan
Det räcker inte att bestämma vad som måste göras – ni måste veta vad det kostar också.

– Att ha en tydlig bild av vad kommande underhåll kostar och när det ska utföras är en absolut förutsättning för att kunna planera långsiktigt. 

4. Gör en femårsbudget
Med kunskap om lånens förfallodatum och kommande underhållskostnader så är det möjligt att göra en långsiktig budget. 

– Det är nu det blir riktigt stabilt och ni kan slippa obehagliga överraskningar. 

5. Investera i lönsamhet
Flera av de tidigare tipsen handlar om att få kontroll, men det sista tipset handlar istället om att optimera intäkter och utgifter.

– Det kan handla om att investera i solceller för att sänka energikostnaderna, men också om att se över olönsamma utrymmen och konvertera till lokaler eller lägenheter. Här kan de flesta föreningar förbättra sin lönsamhet ordentligt, säger Elin Rydbäck.  

Få ett kostnadsförslag på de tjänster du behöver

  • Välj bland färdiga tjänstepaket
  • Eller plocka ihop exakt de tjänster du behöver
  • Vi återkommer med ett kostnadsförslag
Välj tjänster och få en offert