Hållbarhetsbarometern 2024: Fler boende anser att deras bostadsrättsförening är hållbar

Riksbyggens Hållbarhetsbarometer tar temperaturen på hållbarhetsfrågorna i landets bostadsrättsföreningar. Hållbarhetsbarometern är en återkommande undersökning kring hållbarhet i bostadsrättsföreningar.

Enligt Hållbarhetsbarometern 2024 anser åtta av tio boende i bostadsrättsföreningar att hållbarhet är viktigt. Samtidigt anser över hälften (55 procent) att deras bostadsrättsförening är hållbar, vilket är en ökning jämfört med 2023 då fyra av tio ansåg att deras bostadsrättsförening var hållbar.

- Det är glädjande att många anser att deras bostadsrättsförening är hållbar. Förhoppningsvis är det resultatet av att hållbarhet står högre på agendan och att många hållbarhetsåtgärder har genomförts. Samtidigt finns mycket kvar att göra, säger Johanna Bjurskog, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Energi och klimatanpassning toppar behoven framåt


Undersökningen visar att flera hållbarhetsåtgärder har genomförts i bostadsrättsföreningarna. Källsortering, gröna utemiljöer och laddstolpar toppar listan. Bland de åtgärder som inte genomförts ännu men som bostadsrättsinnehavarna anser är viktigast toppar solceller (34 procent), energieffektiviseringsåtgärder (28 procent) och klimatanpassningsåtgärder (26 procent).

- Energifrågan har varit aktuell länge. Det är bra att många bostadsrättsinnehavare nu också uppmärksammar behovet av klimatanpassningsåtgärder. Vi står inför en framtid med fler extrema väderhändelser och behöver säkra våra bostäder för det, säger Johanna Bjurskog.

Hållbarhetsredovisning för bostadsrättsföreningar efterfrågat


Även hållbarhetsinformation är efterfrågat. Sju av tio vill ha information om hållbarhet i bostadsrättsföreningens årsredovisning. En sådan möjlighet erbjuds av Riksbyggen.

- Intresset för i hållbarhetsinformation i bostadsrättsföreningens årsredovisning visar att vi på Riksbyggen tänkt rätt med vår prisbelönta tjänst för automatiserad hållbarhetsredovisning. Tjänsten synliggör bostadsrättsföreningens hållbarhetsarbete för alla medlemmar, potentiella köpare och för finansiella aktörer, säger Johanna Bjurskog.

Behov av pengar för ytterligare hållbarhetsarbete


Som föregående år är brist på pengar (17 procent) det största hindret för hållbarhetsarbetet, följt av engagemang (14 procent) och kunskap (10 procent). Hälften vet inte vad som hindrar hållbarhetsarbetet.

– Det finns idag en stor outnyttjad potential i bostadsrättsföreningarnas byggnader och tillhörande gårdar. Därför vill vi att regeringen inför ett grönt stöd till bostadsrättsföreningar bland annat för klimatåtgärder och ombyggnad av lokaler till bostäder, säger Johanna Bjurskog.

Om Riksbyggens hållbarhetsbarometer

Detta är fjärde året Riksbyggens Hållbarhetsbarometer genomförs. Frågorna i undersökningen har ställts till personer som bor i en bostadsrättsförening, vilken är medlem och/eller kund hos Riksbyggen. 460 personer besvarade hela eller delar av undersökningen. Riksbyggen förvaltar över 200 000 bostadsrätter i cirka 4 200 bostadsrättsföreningar.