Mellanmålsmuffins med äpple
Ingredienser
2 äpplen
8 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk strösocker
2 tsk malen kanel
4 ägg eller 12 msk kikärtsspad
2 dl valfri mjölk
100 g smör
250 g keso
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader
- Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre tärningar*
- Blanda först alla torra ingredienser i en bunke eller skål, tillsätt därefter övriga ingredienser.
- Klicka ut smeten i en muffinsplåt eller i muffinsformar. Storlek och antal kommer variera beroende på storleken på formarna du använder.
- Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.
- Låt svalna och servera sedan som de är eller frys in till senare.
*Släng inte skalet, det kan du torka på ett galler i ugnen på 100° och äta som snacks eller i filen.
Gröt med stekt äpple
Ingredienser till gröten:
3-4 dl havregryn
6-8 dl valfri typ av mjölk
½ tsk salt
För äpplena:
1-2 äpplen
2 msk smör
1 msk sirap eller honung
1 tsk malen kanel
Gör så här
- Blanda havregryn, salt och mjölk i en kastrull och koka på medellåg värme tills havregrynen är mjuka och du har en sammanhängande gröt. Använd mer eller mindre mjölk för en fastare eller lösare konsistens.
- Skiva äpplet i tunna skivor.
- Smält smör i en stekpanna och stek äpplena på medelhög värme.
- När äpplena börjar mjukna och få färg på båda sidor, ringla över sirap eller honung och strö över kanel. Ta av stekpannan från värmen rör försiktigt om så att alla äppelbitar är täckta.
- Häll 1 dl mjölk i en kastrull och värm upp mjölken under konstant omrörning. När mjölken börjar bli varm ökar du tempot på vispandet tills värmen och vispandet gör att mjölken blir till ett skum. Lite flytande mjölk finns ofta kvar i botten.
- Sleva upp havregrynsgröten i två djupa tallrikar. Lägg på äpplena och häll över den skummade mjölken. Avsluta med att strö över lite kanel innan du serverar.
Recepten kommer från boken Ätbart en svinnbra handbok.