LED = Mindre el och längre hållbarhet
Visste du att en gammal glödlampa kan kosta ca 500 kr mer under en livstid jämfört med en LED-lampa? Dessutom innehåller LED-lampor inget kvicksilver som lysrör och de tidiga lågenergilamporna oftast gör, även om det är en liten mängd. Detta gör att LED-lampor idag är de mest hållbara lamporna både ur ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.
Vad betyder begreppen på förpackningen?
Med vad betyder egentligen de begrepp som står på lampförpackningarna? Hur vet jag vilken LED-lampa som passar just mitt ändamål? Nedanför beskrivs tre viktiga begrepp som kan hjälpa dig när du ska välja rätt LED-lampa:
- Kelvin (K) = färgtemperatur. LED-lampor finns med både varmt och kallt ljus. Ju lägre siffran är, desto varmare blir ljuset. 2700 K motsvarar den gamla glödlampans sken.
- Lumen (lm) = lampans ljusstyrka. Kan jämföras med watt hos äldre lampor, ju högre tal desto mer ljus. 800 lumen motsvarar en 60 W glödlampa.
- Ra = färgåtergivning. Ra är ett mått på hur verklighetstroget vi upplever ett föremåls färg i skenet från lampan, detta mäts på en skala mellan 1-100.
Inred med rätt belysning
Det är också viktigt att tänka på att olika lampor passar bättre och sämre i olika rum och efter olika funktioner. Detta är en rekommendation för allmänbelysning i ett större rum, exempelvis en gemensamhetslokal:
- Lumen: Välj en lampa på runt 800 lm eller högre.
- Kelvin: En lampa på 2700-3000 K ger ett varmt sken som motsvarar det från en glödlampa.
- Ra: 80 eller högre.
Ta gärna hjälp av appen ”Lampguiden” på Energimyndighetens hemsida för att hitta rätt belysning för olika rum och funktioner.
Återvinn gamla lampor
Tänk på att alla typer av lampor ska lämnas till återvinning, de får inte kastas i soppåsen eller i glasåtervinningen. Det finns många ställen där du kan lämna dina gamla lampor. Om du inte har möjlighet till att återvinna dessa i miljörummet nära boendet kan du vända dig till någon av kommunens återvinningscentraler, det finns också butiker som har insamling av lampor.