Belysning
Glödlampan gav ett bra ljus, men den använder onödigt mycket energi. Av den el som glödlampan drar blir bara fem procent ljus, resten blir värme. Därför har EU bestämt att fasa ut glödlampor till förmån för andra mer energieffektiva lampor.
- Det är inte olagligt att använda de glödlampor som finns i ditt hem, men det lönar sig ofta att byta till LED i förtid — kom ihåg att lämna in gamla.
- Tänk på att halogenlampor drar mer ström än andra lampor. Försök att byta ut dina halogenlampor mot LED-lampor.
- Använd sensorer och timers där det behövs så inga lampor står på i onödan eller släck dem med strömbrytaren.
- Mysbelysning är trevligt, men ha inte lampor tända i onödan.
Läs mer i Energimyndighetens guide om belysning
Elektronik
När det gäller elektroniken i ditt hem behöver du tänka till för att kunna spara både på miljön och din ekonomi.
- Se över ditt elavtal. Välj el från förnybara källor som till exempel el från vind, sol och vatten eller el märkt med "Bra miljöval".
- Datorer, tv, laddare, skrivare, högtalare — de flesta moderna apparater drar ström även i stand-by-läge.
- Dra ur sladden när de inte används eller använd ett grenuttag med avstängningsknapp så kan du stänga av all elektronik med en knapptryckning så drar de inte ström i onödan.
- Tänk på att en plasma-tv drar betydligt mycket mer el än en tjock-tv, LCD-tv eller en LED-tv. Ta hjälp av energimärkningen om du ska köpa en ny.
- En induktionshäll drar 33 procent mindre energi än en glaskeramikhäll. Har du en spis med järnplattor blir besparingen större.
- Se till att kylen och frysen har täta dörrar och luckor så kylan hålls inne. Byt gummilisterna om de går sönder.
- Om du byter ett gammalt kylskåp, som drar cirka 500 kWh/år mot ett nytt energisnålt kylskåp som bara drar 200 kWh/år kan du spara upp till 4 000 kronor för elen under en tioårsperiod. Om vi antagit att elen kostar ca 1,30 kr inklusive moms och skatter
- Om du byter en gammal frys som drar 1 000 kWh/år mot en ny energisnål frys som endast drar 400 kWh/år kan besparingen bli 8000 kronor för elen under en tioårsperiod.
Kemikalier
Kemikalier omger oss överallt och du gör klokt i att dra ner på de skadliga kemikalierna som finns runt dig och din familj i din vardag. Barn är till exempel väldigt känsliga för kemikalier och kan drabbas hårdare än vuxna även om de utsätts för samma mängd av ett ämne. Det beror på att de inte är färdigutvecklade och deras organ och hormonsystem är extra känsliga för kemikalier under tiden de växer.
Tips för att dra ner på kemikalier i ditt hem
- Undvika att köpa prylar i plast. Olika sorters plast kan innehålla och läcka ut farliga kemikalier som är skadliga både för människor och miljö. Det är därför smart att välja bort plastprylar om det finns andra alternativ.
- Låt barnen endast leka med barnleksaker eftersom det finns en hårdare lagstiftning kring vilka ämnen som leksaker får innehålla än övriga produktgrupper.
- Köp helst leksaker inom EU, då de omfattas av en starkare lagstiftning än till exempel i Asien.
- Köp Svanenmärkta produkter så långt det går. Det finns allt ifrån möbler, tv-apparater och stearinljus med Svanenmärkning.
- Välj produkter av trä hellre än plast. Allra bäst är om de är obehandlade.Vid köp av nya möbler välj miljömärkta produkter eller möbler med naturmaterial som massivt obehandlat trä.
- Låt inte din mobiltelefon bli en sugleksak då de kan innehålla skadliga ämnen såsom flamskyddsmedel och ftalater i plaster. Låt inte barn leka med smycken. De som är billiga och tunga kan ha höga halter av bly och kadmium som tillsats. Bly kan påverka barns mentala utveckling och inlärningsförmåga och kan orsaka koncentrationsstörningar. Kadmium lagras i kroppen länge och kan ge sämre njurfunktion och leda till benskörhet.
- Tvätta nyinköpta kläder och sängkläder innan du använder dem för att minska eventuella rester av hälsofarliga ämnen.
- Många produkter som vi använder dagligen innehåller mikroplaster, det vill säga plaster som du inte ser med blotta ögat. De finns tillsatta i allt från raklödder och smink till tandkräm och skrubbande eller slipande produkter.
- Mikroplaster är svåra att filtrera bort vid rening eftersom de är så små. Partiklarna sprids i naturen och hamnar till slut i sjöar och hav där de skadar djurlivet. Fiskar och andra havsdjur misstar dessa små mikroplaster för plankton. Läs innehållsförteckningen och var uppmärksam på om någon av ingredienserna börjar med Poly då det står för plast.
- Undvik nappflaskor i plast då de kan utsöndra skadliga kemikalier, särskilt i kontakt med värme. Sedan tidigare finns ett förbud mot bisfenol A i nappflaskor trots det kan det förekomma andra skadliga kemikalier i nappflaskor som vi inte vet effekterna av. Använd hellre nappflaska av glas så är du säker på att själva flaskan inte utsöndrar giftiga ämnen
Hos Naturskyddsföreningen kan du läsa mer om hur du kan minska gifterna i barnens sovrum.