Städa
Att hålla rent och snyggt omkring sig är kanske en självklarhet. Men vi använder alldeles för mycket kemikalier i onödan när vi städar. Dessutom ger många nya möbler, byggmaterial och textilier ifrån sig kemikalier som kan vara ska skadliga för människor och djur. Så genom att städa smart kan vi få bort mycket av de hälsofarliga rengöringsmedlen och dammråttor som binder kemikalier.
- Välja så giftfria saker som möjligt, för att slippa få in gifter i hemmet. Kemikalier fastnar även i damm så se till att hålla rent hemma.
- Möblera så att det är lättstädat och undvik onödiga dammskrymslen som du inte kommer åt när du städar.
- Använd så lite kemikalier som möjligt när du städar. Normalt sett behövs inte städkemikalier för att det ska bli rent, oftast räcker det med vanligt vatten och mikrofiberduk.
- Välj miljömärkt om du ändå vill använda kemikalier, till exempel Svanen eller Bra Miljöval. Tänk på att inte överdosera!
Vädra
Öppna fönster eller balkongdörr, eller bådadera, och vädra snabbt med tvärdrag. Har du möjlighet så stäng av elementet under fönstret innan du vädrar. Vänta en halvtimme innan du sätter igång elementet igen när du vädrat klart.
Kvalster mår inte bra av minusgrader. Häng därför gärna ut och piska mattor, filtar och andra textilier på vintern.
Dammtorka, dammsug, fukttorka
- Ett gammalt välbeprövat städknep är att börja högt upp och städa sig nedåt.
- Börja uppe på hyllor och taklister med att dammtorka med en dammvippa. Vippan drar åt sig dammet, du skakar sedan av den på balkongen eller i fönstret.
- Fortsätt med dammsugning. Med ett HEPA-filter i dammsugaren fångar den upp fler små dammpartiklar.
- Avsluta med att fukttorka golven.
Använd miljömärkt eller citron
Genom att använda miljömärkta rengöringsmedel så minskar du din miljöpåverkan. Dessutom utsätter du varken dig själv eller din familj för onödiga kemikalier samtidigt som du bidrar till ett bättre, mer miljöanpassat utbud i butikerna. Kolla efter Bra Miljöval eller Svanen.
Ja, du kan faktiskt göra rent mikron med citron. Pressa en halv citron (ekologisk så klart) och lägg den i en skål med cirka två deciliter vatten. Stoppa in skålen i mikron och kör på full effekt i någon minut. Ta ut skålen med grytlappar och torka sedan av insidan av mikron med en fuktad trasa. Ping! Rent och citrondoftande!
Kök och badrum
Marknaden är full av sprayer, dukar och polishmedel som är tänkta att användas vid speciella behov. Gör miljön en tjänst och prova hellre gamla beprövade och miljöanpassade metoder.
Bakpulver
Spisen blir skinande ren om du häller på ättika och sedan strö över rikligt med bakpulver. Låt det fräsa ett tag, rengör därefter med en trasa och ljummet vatten.
Bikarbonat
Om du har stopp i rören häller du en kopp bikarbonat och en kopp salt i avloppet. Häll därefter långsamt på en kopp ättika. Låt det bubbla och fräsa. Efter en kvart häller du på en kopp kokande vatten.
Diskmedel
Släng disktrasan i tvättmaskinen eller koka den med lite diskmedel vid behov så håller den sig fräsch längre.
Såpa
Med miljömärkt såpa och hett vatten kommer du väldigt långt. Du slipper använda skadliga kemikalier. Har du bränt kastrullen? Koka upp vatten med lite såpa alternativt fyll kastrullen med kokande vatten från vattenkokaren och häll i såpa. Låt stå med lock en stund och diska ur. Är ugnen smutsig? Smörj in ugnen med koncentrerad såpa och värm till 100 grader. Låt svalna och tvätta ur med en blöt svamp. Rengör diskbänken med lite koncentrerad såpa. Låt såpan verka en stund och gnugga rent med vatten och en skursvamp och torka av med en disktrasa.
Naturskyddsföreningen - Grön guide
Ättika
Använd vanlig ättika (24 procent) om du vill ta bort kalk eller dålig lukt i badrummet. Det fungerar på kaklet, toalettstolen eller på kalkfläckarna på glaset i duschkabinen. Spraya på ättikan, vänta en liten stund och gnugga med borste och varmt vatten.
Tvätta
- Tvätta bara kläderna när du måste. Det sliter både på kläderna och på miljön att tvätta för ofta, och många gånger räcker det att bara vädra dem.
- Fyll alltid tvättmaskinen innan du kör den.
- Det mesta blir rent även i lägre temperaturer, men tänk på att tvätta i högre temperaturer då och då för att undvika mögel/legionella i tvättmaskinen.
- Använd bara förtvätt när kläderna är riktigt smutsiga.
- Kläder av fleece, polyester och akryl fäller mikroplaster när de tvättas. Försök undvika dessa material och välj i stället kläder av naturmaterial som till exempel miljömärkt bomull.
Tvättmedlet och vattnet gör skillnad
Hur doserar man tvättmedlet? Ja det beror på vattnets hårdhet. Vatten har olika hårdhet beroende på var i Sverige du bor. Cirka 80 procent av Sverige har mjukt vatten. Kontakta avdelningen för miljö- och hälsoskydd i din kommun om du är osäker på vilken hårdhet ert vatten har. På tvättmedelsförpackningen ser du mängden tvättmedel du behöver i förhållande till vattnets hårdhet.
Ju mjukare vatten, desto mindre tvättmedel behövs. Kolla och dosera rätt. Skaffa ett 25 cl doseringsmått så blir det enklare att dosera tvättmedlet och välj alltid Svanen eller Bra miljöval-märkt tvättmedel. Tänk även på att välja ett tvättmedel som är fritt från fosfater som bidrar till övergödning av sjöar och vattendrag. Ta mindre tvättmedel om du har lite tvätt.
Torka rätt
Lufttorka tvätten, istället för att använda torkskåp eller torktumlare.
Minska användandet av torkskåp och torktumlare genom att centrifugera ordentligt. Det är el-effektivare att centrifugera ordentligt i tvättmaskin än att använda värme i torktumlare.
Möblera
Köpa möbler och inredning
När du handlar möbler eller inredning är det smart att titta på begagnat på internet, auktioner eller i secondhandbutiker. Det som är gammalt för någon annan kan bli nytt för dig.
Om du ska göra dig av med möbler
Sälj på internet eller ge bort dem så kommer de till användning och minskar resursslöseriet. Om du ska köpa nya möbler, kolla så att de är miljömärkta. Kolla så att känslig skog inte har avverkats i samband med produktionen och när det gäller trävaror kan du titta efter FSC- eller PEFC-märkning.
Undvik elektronik i barnens rum då de kan utsöndra bromerade flamskyddsmedel som misstänks kunna påverka hjärnan och fortplantning.
Köp giftfria möbler
Många möbler och textilier innehåller ämnen som är erkänt skadliga för både människa och miljö. Bland dessa kan nämnas ftalater, perfluorerade ämnen (PFAS) samt flamskyddsmedel. Det är ämnen som bland annat sprids via hudkontakt och damm.
Fråga efter miljömärkta möbler och satsa på möbler i naturmaterial. Textil och madrasser ger ifrån sig mest kemikalier när de är helt nya. Blanda gärna upp gammalt med nytt. Undvik konstskinn, som ofta är tillverkad av PVC och innehåller ftalater. Dessa ämnen kan även finnas i plastmattor och en del mattor med plast på undersida.
Lägg energi på att möblera rätt
Gardiner och stora möbler som står för nära eller skymmer elementen (radiatorerna) hindrar värmen från att spridas i rummet. Dra ned rullgardin eller persienner när du går och lägger dig så stoppar du värmestrålningen från rummet till fönstret och behåller värmen i rummet på natten. Men glöm inte att släppa in ljuset och värmen på morgonen igen.
Läs gärna mer:
Mer information om vilka ämnen du bör undvika hittar du i vår kemikalieordbok under avsnittet Använda samt hos Kemikalieinspektionen.