Vatten och värme
1. Byt till vatten- och energieffektiva kranar
Ett byte från standardkranar till vatten- och energieffektiva kranar sparar uppemot 30 procent av användningen, och med tanke på att både vatten och energi kostar pengar och miljö så erhålls en dubbel besparingseffekt.
Vid inköp titta därmed på den svenska klassningen, från G till A (bäst). Välj en så bra klassning som möjligt. Dagens effektiva kranar jobbar både med att rätt vattentryck används samt att luft blandas in för att få en så optimal användning som möjligt.
2. Nyttja vattnet optimalt
Stäng av vattenkranen om inte vattnet nyttjas som exempelvis vid tandborstning och undvik bad framför duschar i så stor utsträckning som möjligt. Ett bad kostar 2 till 3 ggr så mycket (ca 1 500kr/år) jämfört med en snabbdusch och med fler personer i hushållet kan de dagliga hygienbehoven bli en energibov.
Droppande kranar och toaletter påverkar också användningen över tid och ger stor onödig påverkan.
3. Släpp inte ut värmen
Stäng fönster och balkongdörrar som står öppna, för att inte släppa ut värme i onödan.
Se till att vädringsluckor och tillufts/fösterventiler används i stället för att få fungerande cirkulation av luft. Detta leder in kall uteluft på rätt sätt så att friskluft kommer in och värms upp. På så sätt uppstår inte kalldrag vilket kan medföra att det känns kallare i rummet än vad det egentligen är.
Igensatta ventiler och tilluftsdon hindrar effektiv ventilation och tenderar att skapa andra problem i fastigheten, rensa och städa därför dessa regelbundet.
4. Använd bara spisfläkten när du lagar mat
En för effektiv fläkt kan dra ut uppvärmd inomhusluft som sänker inomhustemperaturen därför ska den inte stå på i onödan. Bor du i bostadsrätt bör du kontrollera med din styrelse vilken typ av fläkt som är tillåten i din fastighet.
5. Håll elementen fria
Tänk på att inte täcka för dina element och speciellt termostater. Kontrollera så att elementets termostat inte har vridits ned eller fastnat i stängt läge. Termostaten ska stå i helt öppet läge (högsta siffran).
Gardiner och stora möbler som står för nära eller skymmer elementen (radiatorerna) hindrar värmen från att spridas i rummet. När du känner på elementet ska det vara varmare upptill. Om det tvärtom är kallt upptill och varmt nertill kan elementet behöva luftas så att det varma vattnet kan cirkulera. Gör då en felanmälan.
El-användning
6. Stäng av golvvärmen
Kom ihåg att stänga av golvvärmen när den inte behövs. Undvik att ha mattor eller möbler på golvet så att värmen kan röra sig fritt. Elanvändningen för golvvärme ligger på ca 150 – 300 kWh/m2 och år. Har lägenheten eluppvärmd golvvärme i både hall och badrum kan användningen överstiga 4000 kWh/år och kostnader då
12 000 kr/år vid ett elpris på 3 kr/kWh.
7. Dra ur sladdar
Datorer, tv, laddare, skrivare, högtalare - de flesta moderna apparater drar ström även i stand-by-läge. Dra ur sladden när de inte används eller använd ett grenuttag med avstängningsknapp. Då kan du stänga av all elektronik med en knapptryckning, så drar de inte ström i onödan.
8. Investera i energisnåla köksmaskiner
Vi köp av ny utrustning till hem och kök, titta på energimärkningen och välj de som har minst B klassning eller bättre, 2021 år klassningsregler.
9. Ge kylen och frysen lite kärlek
Kyl och frys är störst energitjuvar i köket. Särskilt om de är mer än tio år gamla. Se till att de har täta dörrar och luckor så att kylan hålls inne. Byt gummilister om de går sönder. Se till att frysen frostas av regelbundet, det är också bra att dammsuga baksida av kyl och frys, det minskar både energiåtgång och brandrisk.
10. Tina mat i kylen
Tina fryst mat i kylskåpet så kommer kylan till användning. Dessutom är det mer hygieniskt än att tina rumstemperatur.
11. Diska i maskin
Diska i maskin istället för att diska för hand. En modern diskmaskin förbrukar 10-20 liter vatten per disk jämfört med cirka 100 liter om du diskar för hand. Men fyll alltid diskmaskinen innan du sätter igång den. Och använd gärna sparprogram.
12. Använd lock på kastrullerna
Använd alltid lock på kastrullen när du lagar mat, så använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om du inte använder lock.
13. Koka upp vatten i vattenkokare
Använd vattenkokare när du kokar vatten. Det går snabbt och spar energi. Det är smart att använda vattenkokaren till att koka upp vatten till potatisen, äggen eller grönsaker. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen i kastrullen på spisen.
14. Byt till LED-lampor
Byt till effektiv och bra belysning, som LED-lampor och släck när ljuset inte behövs, eller varför inte närvarostyrning i garderoben. Tänk på att halogenlampor drar mer ström än andra lampor.
15. Använd timers och sensorer
Mysbelysning är trevligt, men ha inte lampor tända hela tiden, det är onödigt. Använd sensorer eller timers där det behövs eller se till att släcka med strömbrytaren när du lämnar rummet.
16. Tvätta kallare
Tvätta i 40 grader i stället för 60 grader. Om det är möjligt. Då kan du nästan halvera energianvändningen. Fyll alltid maskinen så att du kan minska antalet tvättar.
17. Lufttorka tvätten
Häng upp tvätten på tork för lufttorkning om du inte måste ha den på en gång, gärna över natten. Torktumlare drar mycket el bara för att torka tvätten snabbt. Om bara enstaka plagg måste torkas snabbt kan de hängas på element eller vid ugnen om den används.
18. Slå av handdukstorken
Har du en elektrisk handdukstork i badrummet? Stäng av den när handdukarna är torra.
Överkurs
19. Se över ditt elavtal
Se över ditt elavtal. Välj el från förnybara källor som till exempel el från vind, sol och vatten eller Bra Miljövalmärkt el. Gå också in på Mina sidor och titta hur och när det används el i ditt hushåll. Jämför gärna en vecka då du varit bortrest med en vecka du varit hemma.
20. Tänk på när du använder elen
Tänk på när på dygnet som du använder elen och vad du har möjlighet att anpassa. Till exempel köra diskmaskin och tvättmaskin senare på kvällen eller och tidigare på morgonen för att minska effekttoppar. Dock är det viktigt att ta hänsyn till grannarna så det rekommenderas inte att du kör maskinerna nattetid om det finns risk för störning.
21. Planera din elbilsladdning
Planera din elbilsladdning till att ladda under nattetid för att hålla nere effekttoppar samt ladda långsammare om möjligt. Passa på att ladda elbilen när elpriset är som lägst för att nyttja överkapaciteter i elsystemet.
22. Mät din elanvändning
Mät din energianvändning för att se när på dygnet du använder som mest el och utmana dig och dina grannar/vänner att komma ner som lägst i användning per dygn. Vissa IMD-lösningar kan redovisa användning per timme eller per dygn, kontakta din leverantör för statistik. Nya smarta mätinstrument som kopplas på din el-central kan mäta och visualisera din elanvändning i realtid.