10 smarta tips hur du sparar på vattnet

Vatten är en av våra viktigaste resurser och tillgången till rent vatten påverkas av saker som klimatförändringar, torka, översvämningar och föroreningar. Även när grundvattennivåerna hos oss i Sverige är nära det normala, är det viktigt att fundera hur vi kan vara mer sparsamma med vattnet i vardagen.

1. Vattna med regnvatten

Samla regnvatten i tunnor eller damm och använd för bevattning av växter och odlingar i trädgården. Det vattnet är dessutom syrerikare än kranvatten.

2. Skippa slangen

Vattna med vattenkanna. En vattenslang kan förbruka upp till 1000 liter vatten per timme. Om du behöver vattna med dricksvatten är vattenkanna att föredra.

3. Laga läckor

Laga onödiga läckor, exempelvis en droppande kran eller en rinnande toalett. Står kranen och droppar ett helt år slösar du nästan 9 000 liter vatten.

4. Duscha kort och snabbt

Duscha kort tid istället för att bada.  Stäng av duschen när du masserar in schampo och balsam i håret.

5. Installera energieffektiva kranar och vattenbesparande toaletter

Installera energieffektiva kranar och duschmunstycken. Med energieffektiva duschhandtag kan du halvera vattenmängden och kostnaden för uppvärmning av varmvatten. Och installera vattenbesparande toaletter. Har du en äldre toalettstol? Lägg en tegelsten eller två i vattentanken så går det åt mindre vatten vid spolning.

6. Fyll diskmaskiner och tvättmaskiner

Fyll disk- och tvättmaskiner innan du kör dem och använd kortprogram. Tvätta effektivt och kör endast fulla maskiner. Då sparar du storma mängder vatten, särskilt om din tvättmaskin inte är vattensmart.

7. Diska inte under rinnande vatten

Diska inte under rinnande vatten. Använd diskpropp eller balja. Skölj i kallt vatten.

8. Stäng kranen när du borstar tänderna

Stäng av kranen när du borstar tänderna och använd gärna en mugg när du sköljer munnen.

9. Ha alltid en kanna vatten i kylen

Fyll en kanna vatten och ställ i kylen så har du kallt vatten istället för att spola ur kranen tills det blir kallt.

10. Skölj förpackningar med diskvatten

Det går åt en del vatten till att skölja förpackningar som ska återvinnas – till exempel yoghurtpaket. Om du diskar för hand; använd diskvattnet som blir över för att skölja ur förpackningar. Du kan också klippa upp kladdiga förpackningar och torka ur med ett torkpapper/hushållspapper i stället för att skölja med vatten.

Vad är grundvatten?

Grundvatten är den nederbörd som inte tas upp av växter eller avdunstar utan som sippra ned och fyller ut berggrundens och markens sprickor och tomrum. Grundvattennivåerna fylls på av regn och smält snö som rinner ner i marken och lagras i grundvattnet, detta sker främst under höst och vinter. Små grundvattenmagasin gynnas eventuellt av några dagars regn.

Grundvattennivåer i Sverige vecka 24 - 2022

    sgu-se-grundvatten-grundvattennivaer-aktuella-grundvattennivaer-2022-06-15.jpg

Läs mer om aktuella grundvattennivåer hos Sveriges geologiska undersökning (SGU)