1. Fyll tvättmaskinen
Fyll alltid tvättmaskinen innan du kör den.
2. Sänk temperaturen
Det mesta blir rent även i lägre temperaturer, men tänk på att tvätta i högre temperaturer då och då för att undvika mögel och legionella i tvättmaskinen.
3. Var sparsam med förtvätt
Använd bara förtvätt när kläderna är riktigt smutsiga.
4. Undvik fleece, polyester och akryl
Kläder av fleece, polyester och akryl fäller mikroplaster när de tvättas. Försök undvika dessa material och välj i stället kläder av naturmaterial som till exempel miljömärkt bomull och ull.
5. Dosera tvättmedlet rätt
- Hur doserar man tvättmedlet? Ja det beror på vattnets hårdhet. Vatten har olika hårdhet beroende på var i Sverige du bor. Cirka 80 procent av Sverige har mjukt vatten.
- Kontakta avdelningen för miljö- och hälsoskydd i din kommun om du är osäker på vilken hårdhet ditt vatten har.
- På tvättmedelsförpackningen ser du mängden tvättmedel du behöver i förhållande till vattnets hårdhet. Ju mjukare vatten, desto mindre tvättmedel behövs. Kolla och dosera rätt.
- Skaffa ett 25 cl doseringsmått så blir det enklare att dosera tvättmedlet och välj alltid Svanen eller Bra miljöval-märkt tvättmedel. Tänk även på att välja ett tvättmedel som är fritt från fosfater som bidrar till övergödning av sjöar och vattendrag.
- Ta mindre tvättmedel om du har lite tvätt.
6. Lufttorka mer, torktumla mindre
Lufttorka tvätten, istället för att använda torkskåp eller torktumlare. Minska användandet av torkskåp och torktumlare genom att centrifugera ordentligt. Det är eleffektivare att centrifugera ordentligt i tvättmaskin än att använda värme i torktumlare.
7. Tvätta mindre, vädra mer!
Tänk till en eller två gånger innan du slänger kläderna i tvättkorgen. Istället för att tvätta kläderna varje gång kan du vädra dina kläder. Det är bättre för både kläderna och miljön. Att vädra kan i många gånger ge samma effekt som när du tvättar kläderna.