Handla hållbart

Gillar du att komma hem med påsar fyllda med nya grejer? Det finns många fördelar med att tänka ett extra varv innan du handlar. Vi har några tips på hur du kan tänka för att minska överkonsumtion och spara på jordens resurser.

 

Handla hållbart

Gillar du att komma hem med påsar fyllda med nya grejer? Det finns många fördelar med att tänka ett extra varv innan du handlar. Vi har några tips på hur du kan tänka för att minska överkonsumtion och spara på jordens resurser.

Delad resursanvändning

Du behöver inte köpa och äga allt själv. Det gäller framför allt saker som du inte använder så ofta, som till exempel släpvagnar, gräsklippare och borrmaskiner. Gå ihop flera stycken och dela på kostnaden. Gör upp om vem som ska stå som ägare och hur ni betalar eventuella skatter och försäkringar samt hur ni ska förvara varan så att alla kan ha tillgång till den.

Har ni ett gemensamt utrymme över i er bostadsrättsförening eller hus? Här kan du ställa
hela och rena saker som ni tror att någon annan kan ha användning av och låna vid behov. Skriv datum på sakerna och märk upp var på hyllorna det ska stå och utse en ansvarig för rummet.

Använd internet för att dela

I vårt digitaliserade samhälle har det blivit allt lättare att dela på både varor och tjänster. Det finns en stor mängd sidor på internet, i sociala medier och appar där du kan dela, hyra eller låna saker. Vissa tar ut en avgift för att täcka administrativa kostnader och försäkring, medan andra är kostnadsfria.

I många städer finns både företag och organisationer som gör det möjligt att dela allt ifrån verktyg till cyklar och kläder. Det finns även möjlighet att dela tjänster, som trädgårdstjänster eller hjälp med ärenden och inköp.

Användbara länkar:

  • Det kollaborativa samhället är en svensk Facebookgrupp med fokus på det kollaborativa samhället.
  • Delaeko.se är en blogg om kollaborativ ekonomi med praktiska tips och information.
  • Google maps är ett exempel på sökfunktion där du med hjälp av en karta lätt hittar var du kan dela, hyra, låna och byta saker och tjänster i Stockholm.
  • Smarta kartan, (smartakartan.se) här hittar du olika verksamheter för att hyra, byta, låna, delar prylar.

 

E-handla smart

E-handel är en förhållandevis ny handelsform och att köpa saker på internet är både bekvämt och ofta billigare än att handla i butiker.

Fördelar med E-handel
Många av internetbutikerna har bra kundservice som du kan ringa, maila eller chatta med live. Utnyttja det så att du får det stöd du behöver och minska risken för att köpa fel.

Vissa saker som du handlar oftare på internet (till exempel apoteksprodukter) kan du samla ihop till ett inköp så att du får en samlad leverans och minskar på transporterna och utsläppen.

Om det du vill handla finns i din närhet är det bättre för miljön att du promenerar eller cyklar och köper produkten istället för att beställa den på internet.

De positiva effekterna:

  • Genom några enkla sökningar kan du hitta leverantörer som säljer hållbart producerade produkter.
  • När du handlar på internet levereras oftast dina produkter direkt hem till dörren vilket innebär att en leveransbil åker ut med produkterna istället för att många människor ska behöva åka till butikerna.
  • Tack vare e-handel behövs det färre butiks- och lagerlokaler som kräver uppvärmning och el och därigenom går det åt mindre energi och miljöbelastande resurser.

Användbara tips
Här nedan följer några tips som är bra att tänka på när du är i affären och ska välja mellan olika produkter. Även tips för hur du hanterar saker som inte längre är önskvärda i hemmet eller som är trasiga för att bidra till återvinning, återanvändning finns här.

  • Skänk bort eller sälj saker du inte längre använder. Du kan både tjäna en extra slant och göra någon annan glad. Tänk på att även lätt skadade saker kan säljas och delarna användas. Använd säljsajter om du vill ha en slant för de prylar som du inte använder.
  • Tänk på att köpa produkter av hög kvalitet som håller länge. Det ökar livslängden på produkten och gör den mer attraktiv som second handprodukt.
  • Du kanske vill se, klämma och känna på produkten innan du köper den. Eller prova de där jeansen för att vara säker på att de passar? Ta inte bilen bara för att göra det utan passa på när du ändå är i närheten av en butik som säljer produkten.
  • Om du köper textilier välj gärna en miljömärkt produkt. Det är en garanti för att textilierna uppfyller särskilda miljö- och kemikaliekrav. Läs mer om de olika märkningarna här https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/vanliga-fragor-om-klader-och-textil/
  • Vill du skänka bort saker är ett tips att lägga ut dem med bilder på sociala media så kan du vara säker på att de snabbt får en ny ägare.
  • Ta med egen kasse när du går till affären, gärna en tygkasse som går att använda flera gånger om.
  • Välj returförpackningar eller refill i så stor utsträckning som möjligt när du handlar.
  • Ska ni köpa ny kyl och frys? Lämna din gamla kyl och frys till freon- och metallåtervinning. Kommunens återvinningscentraler tar emot alla typer av elavfall. Sedan 2015 har butiker som säljer elektronikprodukter ansvar att ta emot elavfall.

 

 

 

 

kunskapstest: Handla smart

Visar fråga 1 av 3

1. Var ska man göra av sin gamla oförbrukade medicin?

2. Vilket påstående om e-handel är mest miljövänligt?

3. Vilket påstående är mest hållbart?

Ditt resultat