Tagliata på lax

Tagliata är en klassisk Italiensk rätt. Här är en svensk tolkning av en tagliata, denna med en salladsbädd, grillad lax, sparris som toppas med en nobisdressing. Gott även med varmrökt lax. Perfekt på midsommarbuffén. Då är det nästan bara dressingen som behöver fixas

4 portioner
Tillagningstid: 30 min

Ingredienser

  • 500 g laxfilé
  • 250 g grön sparris
  • 125 g rädisor
  • 500 g gemsallad
  • 1 kruka dill, grovhackad
  • 1/2 kruka gräslök, finhackad
  • salt och peppar
  • 800 g ugnsrostad potatis

Nobisdressing

  • ägg
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • vitlöksklyfta, pressad
  • 2 1/2 dl neutral olja
  • 3 msk kallt vatten
  • 1/2 kruka gräslök, finhackad

Gör så här

  1. Nobisdressing: Koka äggen 3 min. Gröp ut äggen ner i en bunke och tillsätt vinäger, senap och vitlök. Mixa med stavmixer. Droppa sakta i olja under mixningen och mixa till en slät sås. Tillsätt ev vatten och smaka av med salt. Rör ner gräslöken.
  2. Salta laxen runt om. Grilla/ugnsbaka till innertemperatur 45–52°. Grilla/stek sparrisen kort.
  3. Hyvla rädisorna tunt. Fördela salladsbladen på ett stort fat. Skär sparrisen och bryt laxen i bitar.
  4. Lägg ut på salladen, strö över rädisor, ringla över dressingen. Toppa med dill och gräslök och ev salt och peppar. Servera med potatisen.

Recept Sara Begner coop.se
Foto Eva Hildén.