Riksbyggen har 165 bostadsprojekt certifierade med Miljöbyggnad
Riksbyggen är den aktör som har flest bostadsprojekt certifierade enligt Miljöbyggnad, sammanlagt 165 stycken*. Att bygga enligt kraven för Miljöbyggnad innebär att husen är byggda av material av hög kvalitet och att de har en låg belastning på miljön.
Redan 2012 började Riksbyggen använda sig av miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad i sin nyproduktion av flerbostadshus. Miljöbyggnad är utvecklat för svenska förhållanden och är det mest använda certifieringssystemet i Sverige för byggnader. Miljöbyggnad utgår från svenska miljömål, byggregler samt bygg- och förvaltningspraxis. Riksbyggens nyproducerade flerbostadshus med tre eller fler våningar certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Men Riksbyggen har även två projekt med betyget Guld, Brf Viva i Göteborg och Brf Sjökortet i Västerås.
– Genom att systematiskt använda oss av kraven för Miljöbyggnad i vår bostadsproduktion bidrar Riksbyggen till mer hållbara boendemiljöer hus för hus. Vi vill att våra kunder ska känna sig trygga med att husen är byggda av material av hög kvalitet och att de har en låg belastning på miljön, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.
Riksbyggen har även gjort en Miljöbyggnads-certifiering av befintliga bostäder. I samband med att Riksbyggen gjort en varsam om- och tillbyggnad av bostadsområdet Skarpan i Linköping, uppfört 1965, har man klarat kraven för en certifiering enligt Miljöbyggnad Silver.
Miljöbyggnad ger ett kvitto på viktiga kvaliteter hos en byggnad vad gäller energi, inomhusmiljö och byggnadsmaterial. Certifiering innebär att den färdiga byggnaden har låg energianvändning vilket ger upphov till lägre driftskostnader, gott inomhusklimat både sommar och vinter, god ljudmiljö, bra dagsljus, låg radonhalt, att risken för fukt är minimerad, bra luftkvalitet och kontroll på byggnadsmaterial. Byggnadsmaterialen kontrolleras innan de byggs in så att vi inte bygger in farliga ämnen och informationen finns sedan även lagrad digitalt, så att man kan spåra byggvaror i framtiden om nya rön om ohälsosamma material framkommer.
– En viktig del av Miljöbyggnad är den kontroll och besiktning som sker både innan byggnation och två år efter att husen är klara, en funktion som inte alla miljömärkningar har. Med en verifiering av det färdiga resultatet kan vi med säkerhet säga att husen lever upp till de krav vi ställt och det är en av anledningarna till att Riksbyggen valt just Miljöbyggnad som certifieringssystem, säger Karolina.
– Vi är glada över att en stor aktör som Riksbyggen är en flitig användare av Miljöbyggnad, och att de som långsiktiga förvaltare ser värdet i att använda det både som ett verktyg under projektering och byggnation, men också för att säkra för en trygg drift under många år framöver. Just verifieringen är verkligen en unik styrka med Miljöbyggnad där våra experter kontrollerar att man verkligen får det huset man har beställt, säger Linda Kjällén, certifieringschef på Sweden Green Building Council.
En viktig del i Riksbyggens hållbarhetsarbete är att inte bara se till själva byggnaden utan även inkludera den omkringliggande miljön samt aktivt arbeta för social hållbarhet.
– Av den anledningen har Riksbyggen utvecklat ett unikt hållbarhetsverktyg för att på ett systematiskt sätt omfamna fler hållbarhetsaspekter, berättar Karolina.
*Riksbyggen har 165 projekt som är preliminärt certifierade eller verifierade enligt Miljöbyggnad i Sverige.
För mer information:
Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen, 070-291 54 47
Hela Riksbyggens verksamhet ska genomsyras av hållbarhet!
Riksbyggen arbetar med Agenda 2030 och ska bidra till att uppnå FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Exempel:
- Unikt hållbarhetsverktyg i Riksbyggens nyproduktion av bostäder
- Riksbyggen utvecklar ett nytt verktyg, Cirkularitetsindex – CIX
- Solcellsanläggningar standard i Riksbyggens nyproduktion av flerbostadshus.
- Stor ökning av andelen kvinnor som är chefer på Riksbyggen.
- Riksbyggen deltar i ett antal forskningsprojekt, till exempel Positive Footprint Housing.
- Hållbarhetsåtgärder i samband med ombyggnation.
- Riksbyggens Miljöskola är öppen för alla.
- Riksbyggen bygger för många olika målgrupper, till exempel ungdomsettor och kooperativa hyresrätter för äldre.
Under 2018 utsågs Riksbyggen till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen enligt Sustainable Brand Index B2B.