Riksbyggens Brf Djurgårdsvyn blir Miljöbyggnad Guld
Riksbyggens Brf Djurgårdsvyn i Norra Djurgårdsstaden är nu preliminärcertifierat enligt Miljöbyggnad Guld. I föreningen finns till exempel solceller, laddstolpar för elbil samt samt en grönskade innergård och fågelholkar/biholkar för att öka den biologiska mångfalden.
– Norra Djurgårdsstaden växer fram med stark miljöprofil och Riksbyggen har tagit med sig sitt breda kunnande inom hållbar stadsutveckling vid skapandet av Brf Djurgårdsvyn. Vi är därför mycket glada över att Brf Djurgårdsvyn preliminärcertifierats enligt Miljöbyggnad Guld, säger Stefan Högman, marknadsområdeschef för Riksbyggen Bostad Norrort och Brf Djurgårdsvyn.
Brf Djurgårdsvyn kommer att bestå av 49 lägenheter och projektet är ritat av arkitekten Thomas Sandell. På det karaktäristiska sågtandstaket kommer solceller att installeras och hela huset lever upp till mycket högt ställda miljökrav.
Certifiering enligt kraven Miljöbyggnad visar på viktiga kvaliteter hos en byggnad när det gäller energi, inomhusmiljö och byggnadsmaterial. Sammanlagt handlar det om 15 olika områden som bedöms för certifieringen.
Brf Djurgårdsvyn är också utformad för att underlätta en mer hållbar vardag för de boende.
– Det kommer att finnas laddplatser för elbilar och rejält tilltagna cykelparkeringar och cykelrum. För att bidra till den sociala hållbarheten finns en stor, gemensam takterrass där de boende kan träffas och trivas tillsammans, berättar Stefan Högman.
Det kommer att finnas goda möjligheter för de boende till egen odling, både i form av odlingslådor på den gemensamma terassen och de lägenheter med inglasad balkong har ett mindre växthus som en del av balkongen.
Riksbyggens tredje Guld-projekt
Redan 2012 började Riksbyggen använda sig av miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad i sin nyproduktion av flerbostadshus. Miljöbyggnad är utvecklat för svenska förhållanden och är det mest använda certifieringssystemet i Sverige för byggnader. Miljöbyggnad utgår från svenska miljömål, byggregler samt bygg- och förvaltningspraxis. Riksbyggens nyproducerade flerbostadshus med tre eller fler våningar certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Och Riksbyggen har sedan tidigare även två projekt med betyget Guld, Brf Viva i Göteborg och Brf Sjökortet i Västerås.
– Genom att systematiskt använda oss av kraven för Miljöbyggnad i vår bostadsproduktion bidrar Riksbyggen till mer hållbara boendemiljöer hus för hus. Vi vill att våra kunder ska känna sig trygga med att husen är byggda av noggrant kontrollerade material och att husen har en låg energianvändning, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.
Norra Djurgårdsstaden är ett av Europas mest omfattande stadsutvecklingsområden. Totalt planeras för minst 12 000 nya bostäder och 35 000 nya arbetsplatser. Ett av Stockholms stads utpekade hållbarhetsprofilområden.
För mer information:
Stefan Högman, marknadsområdeschef för Riksbyggen Bostad Norrort, 08-553 63 502
Stefan.hogman@riksbyggen.se
Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen, 070-291 54 47
Karolina.brick@riksbyggen.se
Hela Riksbyggens verksamhet ska genomsyras av hållbarhet!
Riksbyggen arbetar med Agenda 2030 och ska bidra till att uppnå FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Exempel:
- Fågelholkar flyger in på topplistan över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder
- Unikt hållbarhetsverktyg i Riksbyggens nyproduktion av bostäder
- Riksbyggen har 165 bostadsprojekt certifierade med Miljöbyggnad
- Riksbyggen utvecklar ett nytt verktyg, Cirkularitetsindex – CIX
- Solcellsanläggningar standard i Riksbyggens nyproduktion av flerbostadshus.
- Stor ökning av andelen kvinnor som är chefer på Riksbyggen.
- Riksbyggen deltar i ett antal forskningsprojekt, till exempel Positive Footprint Housing.
- Hållbarhetsåtgärder i samband med ombyggnation.
- Riksbyggens Miljöskola är öppen för alla
Under 2018 utsågs Riksbyggen till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen enligt Sustainable Brand Index B2B.