Riksbyggens Brf Viva utsedd till ”Årets bästa byggnad” i Göteborg
Göteborgs Stad har utsett Riksbyggens Brf Viva till ”Årets bästa byggnad” i Göteborg. Priset kommer från Per och Alma Olssons fond och delas ut av kommunfullmäktiges ordförande. Brf Viva har byggts för att bli Sveriges mest hållbara och innovativa bostadsprojekt.
– Vi i juryn var framförallt imponerade av projektets genomgående höga kvalitet och nivå i så många aspekter - allt från arkitekturen till överskottsenergin. Det här var något klart utöver det vanliga, och vårt beslut var enhälligt, säger Mattias von Geijer, bygglovsarkitekt på stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad och en av juryns medlemmar.
– Utmärkelsen ”Årets bästa byggnad” är det finaste priset en byggherre kan få i Göteborg och vi är väldigt glada och hedrade. Riksbyggen har i många år arbetat för ett grönare Göteborg och därför är det extra roligt att utmärkelsen går till Brf Viva som har byggts med stort fokus på hållbarhet. Priset är också en eloge till alla våra samarbetspartners som bidragit till skapandet av bostadsprojektet, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg.
Varje år får en byggaktör i Göteborg ta emot priset för ”Årets bästa byggnad” av kommunfullmäktiges ordförande. Priset kommer från Per och Alma Olssons fond och den vinnande byggnaden är den som på bästa sätt uppfyller fondens krav på utformning och användning. Tolv byggnader var nominerade till priset som består av en plakett och 5000 kronor som ska användas till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra.
Juryns motivering
”Som en naturlig fortsättning på folkhemmets bostadsbyggande tar de plats bredvid Guldhedens klassiker. Byggnadernas uttryck är otvivelaktigt modernt, genomfört med precision i detaljen och omsorg i mötet med marken och himlen. Sluttningens dramatiska förutsättningar förvaltas väl i byggnadernas volymer och med stor känslighet i bostadsgårdarnas arkaiska skönhet. Ambitionen att bygga för framtiden är tydlig i energilösningar, upplåtelseformer och mobilitetssätt. Bostäderna är välstuderade och kan varieras efter växlande behov. Sekvensen från det gemensamma till det privata, från loftgången till sovrummet, ger kvaliteter utöver det vanliga. För att med stor omsorg omhänderta en plats och skapa stor byggnadskonst tilldelas Bostadsrättsföreningen Viva priset ur Per och Alma Olssons fond för år 2019.”
Några exempel på innovationer i Brf Viva:
- Brf Viva är preliminärcertifierat enligt Miljöbyggnad Guld. Det innebär till exempel en energianvändning på bara 65 procent av gällande byggregler samt att höga krav på inomhusmiljö och materialval har uppnåtts.
- Ny, klimatförbättrad betong med 30 procent mindre utsläpp av CO2
- Ungdomsettor – nya bostadsrätter för 95 000 kr
- Återanvändning av bussbatterier som energilager för solel
- Innovativa mobilitetslösningar som möjliggör ett boende utan egen bil
- Ekosystemtjänstanalys
- Bostäderna har gjorts något mindre för att ge större utrymme för gemensamma ytor.
Tidigare i år har Brf Viva utsetts till Årets Miljöbyggnad.
– I Brf Viva testar Riksbyggen många innovationer inom hållbarhetsområdet och självklart ställer vi höga krav på husens utformning och val av materialval för att skapa boendemiljöer med så låg miljöpåverkan som möjligt, säger Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen.
Prisutdelningen ägde rum den 10 december.
Om Brf Viva
Namnet Viva betyder att leva och speglar det hållbara livet, som utvecklas i och runt bostadskvarteret. Projektet grundas i det arbete som görs inom ramarna för Riksbyggen Positive Footprint Housing, ett tvärvetenskapligt forskningsarbete med helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling som pågått i snart tio år.
Vunna insikter i forskningen får sin första praktiska tillämpning i bostadsrättsföreningen Viva med 132 lägenheter i Guldheden vid Chalmers och Johanneberg Science Park i Göteborg.
Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE - Research Institutes of Sweden.
För mer information:
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg, 031-704 68 63
Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen, 073-908 78 98