”Affärskritiskt att öka andelen kvinnor som är chefer” 2020-03-08, kl 06:00

”Affärskritiskt att öka andelen kvinnor som är chefer”

Idag, den 8 mars, är det den internationella kvinnodagen. På Riksbyggen har andelen kvinnor som är chefer under lång tid ökat. Sedan 2008 har andelen kvinnor som är chefer ökat från 24 procent till 42 procent för 2019, en ökning med sammanlagt 18 procentenheter.

– Det är affärskritiskt att nå en jämn fördelning mellan kvinnor och män, både bland chefer och övriga medarbetare. En jämn fördelning speglar sammansättningen hos våra kunder och män och kvinnor hanterar till exempel affärsrisker på olika sätt. Därför behövs en mångfald och en jämn fördelning mellan kvinnor och män för att utveckla företagskulturen och därmed också stärka våra konkurrenskraft, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

Riksbyggen har sedan i januari i år en vd som är kvinna, Johanna Frelin. I Riksbyggens ledningsgrupp är fördelningen mellan män och kvinnor 50/50.

– Det är ett konsekvent arbete i kombination med en tydlig målsättning som gett resultat. År efter år har vi målmedvetet arbetat för fler kvinnor i chefspositioner och idag har vi en fördelning bland cheferna som matchar alla anställda på Riksbyggen, säger Karin Goddard, HR-chef på Riksbyggen.

Arbetet med en jämn fördelning mellan kvinnor och män bland cheferna börjar redan på den första rekryteringsnivån bland de anställda.

– Vår målsättning är att hälften av alla som sommarjobbar hos oss ska vara tjejer. De som har varit sommarjobbare eller haft ett vikariat har en kortare startsträcka till en fast tjänst. Med fler tjejer som sommarjobbare blir det en bättre balans i den interna rekryteringsbasen för framtida chefer, säger Karin Goddard.

Framgångsreceptet:
1. Tydliga mål har satts upp under resans gång.
2. Perspektivet att få fler kvinnor som är chefer har funnits med vid alla chefstillsättningar.
3. Tydligt lyft fram kvinnor som är chefer i marknadsföringen av Riksbyggen som arbetsgivare.

Majoriteten av Riksbyggens anställda arbetar inom affärsområde Fastighetsförvaltning, en bransch som tidigare varit kraftigt mansdominerad men där Riksbyggen de senaste åren ökat andelen kvinnor. Andelen kvinnor i chefsbefattning är idag 40 procent totalt sett inom fastighetsförvaltningen.

För mer information:
Håkan Andersson, presschef, 072-239 00 66

Bilder