Huskurage extra viktigt i jul- och coronatider
Jultider och coronaviruset gör att allt fler, både vuxna och barn, tillbringar mer tid hemma. Det påverkar många som redan idag är utsatta i sina hem. Riksbyggen står bakom den ideella föreningen Huskurage som tagit fram en policy för hur man som granne kan av omtanke agera om man är orolig för att en granne utsätts för våld i hemmet.
I våras infördes Huskurage i ett av Riksbyggens hyresrättsområden i Skellefteå.
– De som kom och lyssnade uppskattade att detta allvarliga ämne togs upp och att de fick information om hur man kan agera av omtanke om man är orolig att en granne far illa. Vi kommer att ha liknande möten med information, fika och utdelning av Huskurage boken på våra övriga områden i Skellefteå till våren, säger Anna Porseby, förvaltare på Riksbyggen i Skellefteå.
Riksbyggen har även infört Huskurage i ett hyresrättsområde i Jönköping och planerar för en fortsatt implementering i hela bostadsbeståndet. Fler och fler bostadsrättsföreningar ansluter sig också till Huskurage.
– När många spenderar mer tid i hemmet är tryggheten extra viktig. Ingen ska behöva känna sig otrygg i sitt hem, det är viktigt för oss på Riksbyggen, säger Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen.
Huskurage har tagit fram en policy vid oro för våld i nära relation. Varje år dödas över 20 personer av våld i nära relation, majoriteten är kvinnor, men även barn och män dödas av närstående. Det finns också minst 300 000 barn som lever i hem med missbruk och/eller psykisk ohälsa.
– Tajmingen hade inte kunnat vara mer betydelsefull när det kommer till Riksbyggens införande av Huskurage. Vi lever i en pandemi där social isolering och social distans blir förövarens bästa vänner. Just därför kommer grannar spela en helt avgörande roll i att upptäcka, avbryta och förhindra våld i nära relationer. Tillsammans kommer vi rädda liv, säger Peter Rung, grundare Huskurage
Hämtat från Huskurage policy:
Vid oro för våld och av omtanke ber vi dig:
1. Knacka på hos grannen.
2. Vid behov - hämta hjälp av andra! Fler grannar kan bidra till att skapa mer trygghet.
3. Ring polisen. Kontakta alltid polisen i första hand vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla.
Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare med verksamhet på cirka 400 orter runt om i landet. Sammanlagt förvaltar Riksbyggen över 200 000 bostadsrätter och 100 000 hyresrätter samt ett stort antal offentliga och kommersiella lokaler.
För mer information:
Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen, 08-698 41 88