Riksbyggen på Frihamnsdagarna – 5 Minuter med Johanna Ode
För första gången arrangeras Frihamnsdagarna i Göteborg. På sikt ska Frihamnsdagarna bli ungefär som i Almedalen eller Järvaveckan. Riksbyggen är med både som partner och deltar bland annat med eget seminarium om unga vuxnas situation på bostadsmarknaden. Johanna Ode berättar om Riksbyggens deltagande under Frihamnsdagarna.
Hur ska unga vuxna komma in på bostadsmarknaden? I Riksbyggens seminarium deltar Elin Olsson (MP), statssekreterare hos Märta Stenevi, Hampus Magnusson, (M) kommunalråd stadsbyggnadsfrågor i Göteborg, Dina Oetterli, ordförande Jagvillhabostad.nu, Robert Boije, chefsekonom SBAB och Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen. Seminariet ”Unga vuxnas boende – Riksbyggens lösningar” och kan antingen ses på plats i tält Dawit eller via livestream den 3 september kl 11.30-12.15.
Frihamnsdagarna arrangeras 3-4 september i Göteborg.
Läs mer om Riksbyggens seminarium ”Unga vuxnas boende – Riksbyggens lösningar”, här kommer också länken för att se streamingen av seminariet att finnas.
Dag och tid: 3 september kl 11.30-12.15
Med stöd av Riksbyggen arrangerar föreningen Jagvillhabostad.nu seminariet ”Unga vuxnas boende i Göteborg” och även detta seminarium streamas och länken finns under programpunkten.
Dag och tid: 3 september, 10.30-11-15, tält Dawit.
Riksbyggen bjuder även in till samtal om ”Hur vill unga leva och bo?” på Samtalstorget under Frihamnsdagarna.
Dag och tid: 3 september 12.15–12.45.
– Riksbyggen vill som långsiktig samhällsbyggare vara med och bygga det nya Göteborg kvarter för kvarter med fokus på hållbarhet. Under Frihamnsdagarna kommer vi att särskilt lyfta unga vuxnas svåra situation på bostadsmarknaden. Detta både genom samtal och genom att visa på konkreta satsningar som gör skillnad, till exempel Riksbyggens kommande kvarter Futura i Lindholmshamnen, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad i Göteborg.
Riksbyggens kvarter Futura har officiellt byggstart i september 2021.
Ali Tabrizi och David Björneloo är initiativtagare till Frihamnsdagarna som startats med anledning av att Göteborg fyller 400 år och den allmänna rösträtter 100 år.
– Alla politiska partier står bakom och är positiva till Frihamnsdagarna där både lokala, regionala och nationella beslutsfattare kommer att delta på scenerna. Dessutom har en rad aktörer klivit fram och är beredda att stötta med kunskap, personal och finansiering. Riksbyggen, Göteborgs Stad och Svenskt Näringsliv är några exempel, säger David Björneloo.
Platsen blir Frihamnen på Bananpiren, en plats där Frihamnsdagarna ska kunna hållas under många år framöver. På sikt ska Frihamnsdagarna bli ungefär som i Almedalen eller Järvaveckorna. Tanken är att stärka demokratin genom att ge samhällsengagerade möjlighet att mötas, samtala och samskapa, ge plats för ohörda röster och samarbeten som kan bidra till att lösa dagens samhällsproblem.
Ett krav är att stå bakom hörnstenarna kring demokrati, alla människors lika rätt och värde samt viljan att bidra till samtal. Besökare och publik ska ha möjlighet att ställa frågor eller delta i samtalet.
– Riksbyggen planerar att genomföra både seminarium och rundabordssamtal under Frihamnsdagarna. Årets teman med framtid, demokrati och hållbarhet ligger helt i linje till Riksbyggens värdegrund som kooperativt företag, säger Mikael Ahlén.
Rapport från Riksbyggen: Allvarlig ungdomsbostadsbrist i 67 av landets kommuner
Läs mer om Riksbyggens förslag om Ungbolån
Riksbyggens Hyrköp – hjälper unga till bostad
För mer information:
Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare, 072-465 66 92
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66