Undvik kalla lägenheter i höst och spara energi samtidigt 2021-10-12, kl 07:00

Undvik kalla lägenheter i höst och spara energi samtidigt

Nu är hösten här och temperaturen utomhus sjunker och pendlar ofta kraftigt från en dag till en annan. Resultatet kan bli både kalla lägenheter och ökade värmekostnader. Men med injusterade värmesystem och ny teknik kan innetemperaturen hållas jämn samtidigt som kostnader och miljöbelastning minskas. Det finns också en hel del som den boende kan göra för att få ett skönare klimat inomhus.

– Injustering av värmesystemet minskar både kostnader och miljöbelastning samtidigt som de boende får en jämnare temperatur inomhus. Det som händer när temperaturen skiljer mellan lägenheterna är att fastighetsägaren behöver öka energiflödet, för att de som har det kallast ska få det drägligt, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

Detta leder till ökade energikostnader, högre miljöbelastning och ett sämre inomhusklimat.

– I värsta fall måste de som har det varmast i sina lägenheter vädra ut värmen. Genom att utföra en injustering av värmesystemet och använda modern teknik kan detta förhindras, säger Mari-Louise Persson.

Riksbyggen satsar stort på att underlätta för bostadsrättsföreningar att både minska sin klimatpåverkan och sina kostnader på energiområdet.

Energianvändningen minskar med mellan 20-50 procent
Riksbyggen har utvecklat tjänsten Energiförvaltning som innebär att en energiingenjör analyserar och optimerar fastigheten vilket leder till att fastighetens energianvändning blir så låg och effektiv som möjligt utifrån föreningens ekonomi.

– Den potentiella energibesparingen för de 100 kunder vi hittills har identifierat är 50 000 000 kWh per/år. Vilket motsvarar ungefär energianvändningen för drygt 3000 villor, berättar Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen.

Upp till 1 000 000 MWh skulle kunna sparas om alla Riksbyggens cirka 4 000 bostadsrättskunder började använda energiförvaltning, det motsvarar ungefär lika mycket energi som alla flerbostadshusen i Uppsala län använder på ett år.

Vad kan den boende göra själv för ett bättre inomhusklimat?

  • Möblera så att elementen inte täcks.
  • Vädra kort och effektivt, inte under en längre tid.
  • Använd termostaten om du vill du ha lägre temperatur inomhus.
  • Placera termometern på en innervägg, helst i ögonhöjd.
  • Stäng av köksfläkten när den inte används.
  • Låt friskluftsventilen alltid vara öppen.

Vad är en normal inomhustemperatur i en bostad?
Folkhälsomyndighetens rekommendationer säger att temperaturen i en bostad bör vara mellan 20 och 24 grader. Det är riktlinjer som gäller både hyresrätter och bostadsrätter.

De rekommenderar vidare att temperaturen inte långvarigt får vara lägre än 18 grader, eftersom det då finns risk för människors hälsa.

Läs mer om kallt i lägenheten

För mer information:
Mari-Louise Persson, miljö- och energichef Riksbyggen, 072-516 90 30
Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen, 070-35 00 411

Bilder