Riksbyggen Brf Näsviken 1 är årets mest hållbara bostadsrättsförening i Gävleborg
Riksbyggen Brf Näsviken 1 är bostadsrättsföreningen som gjort massor för ökad hållbarhet, till exempel har föreningen arbetat starkt för gemenskap, trygghet och trivsel bland medlemmarna. Nu har Brf Näsviken 1 utsetts till Årets Hållbarhetsförening i Gävleborg. Tävlingen Årets Hållbarhetsförening har i år haft rekordmånga deltagare.
– Det känns fantastiskt roligt att vi i Brf Näsviken 1 blivit Årets Hållbarhetsförening i Gävleborg. Det är ett kvitto på allt arbetet vi lagt ner lönat sig och vi är väldigt stolta över utnämningen, säger Ann-Kristin Nilsson ordförande i Brf Näsviken 1.
Cirka 350 bostadsrättsföreningar över hela landet är i år med i tävlingen, vilket är rekord.
– Det är både roligt och viktigt att intresset för hållbarhet ökar i bostadsrättsföreningarna. Ungefär en miljon lägenheter i Sverige är bostadsrätter och det finns en enorm potential i att göra det här bostadsbeståndet mer hållbart. Stort grattis till Brf Näsviken 1 som gjort ett fantastiskt arbete, säger Anna Axelsson Lundberg, marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Gävleborg
Några exempel på hållbarhetsåtgärder som Brf Näsviken 1 gjort:
- Införskaffat en stor kundvagn för att underlätta transport från parkering till lägenhet alt. transport av avfall till miljörum, vilket leder till minskad bilkörning i området.
- Införskaffat en rollator för utlåning i föreningen så fler kan delta i gemensamma träffar.
- Har dragit en ledning med pumpanordning från ån som rinner i förbi föreningen. Från den tar man vatten som man vattnar med under sommaren.
- Egen återvinningsstation för de som inte själva kan ta sig till återvinningen.
- Under Coronapandemin införskaffades ett 40 kvm tält som de boende kan boka för att på så sätt utomhus kunna träffa sina nära och kära med avstånd.
- Varje vecka har man på dagtid, kaffe med dopp där man pratar allmänt om boendet och föreningen.
Brf Näsviken 1 består av 2 byggnader med 36 lägenheter. Byggnaderna är uppförda 1991.
Juryns motivering:
En förening som ständigt arbetar med hållbarhet. Föreningen har genomförda hållbarhetsidéer registrerade och når upp till 75% av alla Riksbyggens hållbarhetsidéer. Föreningen underlättar för de boende att engagera sig i miljön och hållbarhet. De har arbetsgrupper som arbetar med trivsel, utemiljön, gemenskap, energi, avfallshantering och vattenförbrukning. mm. Hållbarhet finns ständigt med på deras agenda. Uppdaterar alla i föreningen ständigt med nya idéer och tar till vara medlemmarnas idéer i frågan. Styrelsen arbetar aktivt för att ta tillvara medlemmarnas intressen.
Förutom äran, blommor och diplom så vinner föreningen en biljett Svenska Hjältargalan där Riksbyggen och Aftonbladet utser Årets hållbarhetshjälte.
Riksbyggen har cirka 4 400 bostadsrättsföreningar som medlemmar och kunder.
– Omställningen till ett hållbart samhälle är en av vår tids främsta utmaningar och hur vi bor och lever har stor betydelse. Riksbyggen som organisation en viktig uppgift att fylla för att sprida kunskap, inspiration och vägleda föreningarna vid större investeringar för ökad hållbarhet, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.
För första gången i år har Riksbyggen publicerat sin Hållbarhetsbarometer som tar temperaturen på hållbarhetsfrågorna i landets bostadsrättsföreningar.
För mer information:
Anna Axelsson Lundberg, marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Gävleborg, 026-175820
Anna.axelssonlundberg@riksbyggen.se
Karolina Brick, hållbarhetschef, Riksbyggen, 070-291 54 47
Karolina.brick@riksbyggen.se