Social hållbarhet gjorde Brf Halmstadshus nr 18 till årets mest hållbara bostadsrättsförening i Halland
Riksbyggens Brf Halmstadshus nr 18 är bostadsrättsföreningen som gjort massor för ökad social hållbarhet. Ett arbete som varit extra viktigt och uppskattat under pandemin. Föreningen har exempelvis ett eget gym, man delar på prylar, anordnar fotbolls- och filmkvällar och man verkar aktivt för ökad sammanhållning mellan medlemmar i olika åldrar. Nu har Brf Halmstadshus nr 18 utsetts till Årets Hållbarhetsförening i Halland inom Riksbyggen.
– Det känns fantastiskt roligt att vi i Brf Halmstadshus nr 18 blivit Årets Hållbarhetsförening i Halland. Det är ett kvitto på allt arbete vi lagt ner lönat sig och vi är väldigt stolta över utnämningen trots att detta känns som självklara saker för oss att göra, säger Ersin Hergül, ordförande i Brf Halmstadshus nr 18.
Cirka 350 bostadsrättsföreningar över hela landet är i år med i tävlingen, vilket är rekord.
– Det är både roligt och viktigt att intresset för social hållbarhet ökar i bostadsrättsföreningarna. Ungefär en miljon lägenheter i Sverige är bostadsrätter och det finns en enorm potential i att göra det här bostadsbeståndet mer socialt hållbart. Stort grattis till Brf Halmstadshus nr 18 som gjort ett fantastiskt arbete i många år, säger Jeanette Bernhard Bertilsson, marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Halland.
Några exempel på sociala hållbarhetsåtgärder som Brf Halmstadshus nr 18 gjort:
- Kontaktkvällar med styrelsen där man bemannar styrelselokalen för medlemmarna som kan komma och ställa frågor, få hjälp eller bara umgås en stund. Man anordnar även tv-fotbollskvällar och filmkvällar för medlemmar och har bibliotek där medlemmarna kan låna och byta böcker.
- Under pandemin uppförde man ett partytält för att möjliggöra för medlemmarna att på ett enkelt sätt fortsätta kunna umgås med vänner och familj. Man har också haft en extra omsorg om de äldre medlemmarna under pandemin.
- Skapat ett välutrustat gym med högkvalitativa redskap.
- Anordnar kontinuerliga medlemsaktiviteter inom olika områden, exempelvis småutflykter.
- Man delar också prylar, till exempel har föreningen ett släp som alla medlemmar får låna.
Brf Halmstadshus nr 18 består 12 byggnader med sammanlagt 93 lägenheter. Byggnaderna är uppförda 1992.
Juryns motivering:
"Halmstadshus nr 18 arbetar sedan många år med trivsel för sina medlemmar på ett långsiktigt sätt. Man verkar nytänkande och socialt inkluderande och har en mångfald av aktiviteter för att stimulera kontakter och utveckla gemenskapen i föreningen."
Förutom äran, blommor och diplom så vinner föreningen en biljett Svenska Hjältargalan där Riksbyggen och Aftonbladet utser Årets hållbarhetshjälte.
Riksbyggen har cirka 4 400 bostadsrättsföreningar som medlemmar och kunder.
– Omställningen till ett hållbart samhälle är en av vår tids främsta utmaningar och hur vi bor och lever har stor betydelse. Riksbyggen som organisation en viktig uppgift att fylla för att sprida kunskap, inspiration och vägleda föreningarna vid större investeringar för ökad hållbarhet, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.
För första gången i år har Riksbyggen publicerat sin Hållbarhetsbarometer som tar temperaturen på hållbarhetsfrågorna i landets bostadsrättsföreningar.
För mer information:
Jeanette Bernhard Bertilsson, marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Halland, tel 035-19 25 09
jeanette.bertilsson@riksbyggen.se
Karolina Brick, hållbarhetschef, Riksbyggen, 070-291 54 47 Karolina.brick@riksbyggen.se