Grannar kan rädda liv genom Huskurage
Idag är det Orange Day, dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Riksbyggen samarbetar sedan några år tillbaka med Huskurage som har tagit fram en policy som bostadsrättsföreningar kan anta, ”Huskurage – En policy vid oro för våld i nära relation”.
– Tyvärr är frågan om våld mot närstående mer aktuell än någonsin. Genom att anta Huskurage policy tar bostadsrättsföreningen ett tydligt ställningstagande att man arbetar aktivt för att minska våld i hemmet och att alla ska kunna känna sig trygga, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.
Huskurage är en ideell organisation som verkar för att förebygga våld mot närstående.
– Det finns färdiga informationslappar att sätta upp i trapphusen om hur man som boende bör agera om man misstänker våld i hemmet. Med Huskurage metod kan grannar rädda liv utan att själva utsätta sig för fara, säger Karolina Brick,
Om Huskurage
Huskurage är en våldspreventiv metod för att förebygga, förhindra och stoppa mäns våld mot kvinnor och våld mot närstående. Metoden innebär att kunskap om våld och civilkurage ökar för att få fler att agera vid oro för att någon far illa i sitt hem. Att knacka på, att hämta hjälp av fler grannar, att ringa polis och att kontakta socialtjänst är vad du som granne kan göra för att bidra till ökad trygghet och minskad utsatthet i huset eller i grannskapet där du bor.
Införandet av Huskurage är enkelt. Det kan göras genom ett beslut i styrelsen eller genom beslut på årsstämman i en bostadsrättsförening. Det är gratis att använda Huskurage.
Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare med verksamhet på cirka 400 orter runt om i landet. Sammanlagt förvaltar Riksbyggen över 200 000 bostadsrätter och 100 000 hyresrätter samt ett stort antal offentliga och kommersiella lokaler. På Riksbyggen står hållbarhetsfrågorna i fokus.
För mer information:
Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen, 070-291 54 47
karolina.brick@riksbyggen.se