Spaden i marken för nytt trygghetsboende i Alvesta 2024-09-09, kl 07:00

Spaden i marken för nytt trygghetsboende i Alvesta

Förra veckan togs det första symboliska spadtaget för det nya trygghetsboendet Tingsbackens Trygga Hem i centrala Alvesta. Byggnaden, som kommer att omfatta 40 lägenheter, beräknas stå färdig våren 2026.

Den 5 september samlades över 85 personer för att bevittna starten på byggnationen av trygghetsboendet. Bland de som fick äran att ta de första spadtagen fanns Magnus Olsson, vd för HIC Construction, Magnus Laneborg, marknadsområdeschef på Riksbyggen, Per Ribacke, ordförande i KHF Tingsbackens Trygga Hem, samt Jan-Erik Svensson, ledamot i samma förening.

Runt 300 personer har anmält sitt intresse av att flytta in i det nya trygghetsboendet som är en kooperativ hyresrätt som har bildats gemensamt av Alvesta kommun och Riksbyggen. De som flyttar in blir medlemmar i föreningen med poster i styrelsen tillsammans med Alvesta kommun och Riksbyggen och får på så sätt inflytande i hur boendet drivs och förvaltas.

Intresset från besökarna var stort. Under strålande solsken och en mild bris stannade många kvar efter spadtaget för att ställa frågor, titta på ritningar och umgås.

Byggnaden som planeras att stå klar tidig vår 2026 kommer att bestå av 40 lägenheter, gemensam lokal för aktiviteter och fester och övernattningslägenhet för gäster. Dessutom en lokal för en trygghetsvärd som ska finnas till hands för de boende och anordna aktiviteter. Utomhus planeras det för uteplats och trädgård med möjlighet till odling.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda ett modernt boende för personer 65+, där trygghet och stöd från kommunen kombineras med ett rikt socialt liv, säger Per Ribacke, kommunstyrelsens ordförande i Alvesta och tillfällig ordförande i den kooperativa hyresföreningen Tingsbackens Trygga Hem.

Magnus Laneborg, marknadsområdeschef på Riksbyggen, tillägger:

– Det är fantastiskt att vi nu kan starta bygget. Samarbetet med Alvesta kommun har lett till en lösning som gynnar både de boende och kommunen.

Läs mer om Tingbackens Trygga hem i Alvesta

Kontakt för mer information:
Per Ribacke, kommunstyrelsens ordförande i Alvesta och tillfällig ordförande i KHF Tingsbackens Trygga hem, 0472-150 15
per.ribacke@alvesta.se
Magnus Laneborg, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad i Sydost, 0480 – 57831 magnus.laneborg@riksbyggen.se

Bilder