
Första spadtaget för om- och tillbyggnad av Lindgården i Broby
Häromdagen togs det första symboliska spadtaget för om- och tillbyggnaden av Lindgården i Broby. Projektet omfattar 56 nya lägenheter i särskilt boende (SÄBO) och är den tredje satsningen inom ramen för kooperativa hyresrättsföreningen Göingebygdens Trygga Hem, ett samarbete mellan Riksbyggen och Östra Göinge kommun.
Daniel Lyckestam, vice kommunstyrelseordförande och ordförande i KHF Göingebygdens Trygga Hem, tog tillsammans med Ulrica Nyström, affärsområdeschef på Riksbyggen Bostad det första spadtaget som markerar byggstarten.
– Föreningens mål är att skapa trygga och hållbara boendemiljöer för kommunens äldre invånare. Efter framgångsrika satsningar med Västanvid i Knislinge och Skogsbrynet i Sibbhult är vi nu glada att kunna påbörja vårt tredje projekt i kommunen, säger Daniel Lyckestam.
Projektet omfattar både renovering av den befintliga byggnaden och uppförande av en helt ny avdelning. Det nya boendet kommer att få en inbjudande innergård och en trädgård särskilt utformad för rekreation och aktiviteter för de boende.
– Det är jätteroligt att vi nu startat bygget av om- och tillbyggnaden av Lindgården i Broby. Det är det tredje boendet i kommunen som föreningen uppför. Vi på Riksbyggen är väldigt glada över vårt samarbete med Östra Göinge kommun, säger Theodor Alexandris, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad.
Göingebygdens Trygga Hem bildades som ett samarbete mellan Östra Göinge kommun och Riksbyggen för att utveckla moderna och trygga boendeformer för kommunens äldre. Föreningen har tidigare förvärvat kommunens boenden Västanvid i Knislinge och Skogsbrynet i Sibbhult för att möta det ökande behovet av platser inom äldreomsorgen.
Satsningen på Lindgården i Broby utgör ett viktigt steg i kommunens arbete med att erbjuda högkvalitativa boenden anpassade efter de äldres behov och bekräftar parternas långsiktiga engagemang för utvecklingen av äldreomsorgen i Östra Göinge.
Så funkar den kooperativa hyresrättsmodellen Vivum
Vivum-boenden med den kooperativa hyresrättsmodellen som bas är utvecklad av Riksbyggen under en lång tid i nära samarbete med kommuner över hela Sverige. Idag finns kooperativa hyresrättsföreningar enligt Riksbyggens modell i 34 kommuner.
Formen kooperativ hyresrättsförening fungerar lika bra för trygghetsboende, som för särskilt boende eller LSS-boende. I den kooperativa hyresrätten kan de boende påverka beslut.
För mer information:
Theodor Alexandris, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad Syd, 040 - 109460 theodor.alexandris@riksbyggen.se
Daniel Lyckestam, ordförande Göingebygdens Trygga Hem