Så blev sextiotalshuset en energikälla

Redan första sommaren med de nya solcellerna genererade husen ett så stort överskott av energi att bostadsrättsföreningen Trelleborgshus 1 kunde sälja tillbaka el till Trelleborgs energiverk. El som räckte för att värma upp fem villor under ett års tid. Hör tidigare ordföranden Urban Nilsson berätta hur sextiotalshuset fick energiprestanda som ett nybygge.

I flera år har föreningen arbetat aktivt med en lång rad effektiva energiförbättringar. Installationen av solceller förra året blev den grande finale som nu har gett fastigheten en energiprestanda som en helt nybyggd Brf. För detta utsågs Trelleborgshus 1 förra året till Årets Hållbarhetsförening av Riksbyggen.

Urban Nilsson, som är elingenjör, hade jobbat länge inom el- och kylbranschen. Det var erfarenheter som gav honom både teknisk kunskap och arbetsledaregenskaper och de kom väl till pass när han blev Brf-ordförande för femton år sedan.

– Våra hus är byggda på 1960-talet och var byggda så att det var väldigt lätt att göra energibesparingar i dem, faktiskt. Vi lyckades på tre år förbättra våra energiprestandavärden från 137 till 87 kWh/m2, berättar Urban Nilsson.

Styrelsen hade redan tidigare inlett förnyelsen genom energibesparande åtgärder som extraisolering av fasader och vindar, byte till treglasfönster och nya entrédörrar.

–Föreningen började också automatisera husens värmesystem, då man tog beslutet att riva ut de gamla gaspannorna, installera fjärrvärmeväxlare i varje hus och koppla upp sig mot Trelleborgs fjärrvärmenät. Värmepumpar anslutna till ventilationen av frånluft i husen fick komplettera systemet, säger Urban Nilsson.

Sedan dess har Urban Nilsson lett föreningen genom otaliga olika steg i hållbarhetsarbetet: Extra täta säkerhetsdörrar till alla lägenheter, ackumulatortankar anslutna till värmepumparna, energioptimering med termostatventiler och inställning av stamventiler styrt via ett datorsystem med givare och reglerdon, laddstolpar på parkering och i garage, inköp från lokala leverantörer, fastighetsnära källsortering, utlåningscyklar, odling av grönsaker i odlingslådor och kolonilotter, insektshotell, blomsteräng och bikupor... Listan tar aldrig slut när Urban Nilsson berättar.

Urban Nilsson kallar det senaste projektet, solcellerna på taken, för kronan på verket.

– Samtidigt byggde vi om garagen som var i dåligt skick, och satte solceller även där. Men på taken som vetter mot norr och öster lade vi sedumtak, det är både vackert och bra för miljön.

De 750 solpanelerna upptar en yta av 1 226 kvm och har en effekt om cirka 250 kWp med 90 kWh batteribackup, och redan första sommaren genererade de ett så stort överskott av energi att BRF Trelleborgshus 1 kunde sälja tillbaka så mycket el till Trelleborgs energiverk att det räckte för att värma upp fem enplanshus i ett år.

– Det är verkligen ett genomtänkt projekt och det blev väldigt bra att göra tillsammans med Riksbyggen, själva hade vi inte klarat ett så stort jobb. Man gör en sak, tjänar in pengar på det, och så lägger man besparingen på nästa sak.

Förbättringarna har utförts i olika steg så att föreningen inte direkt har behövt höja avgifterna.

–Eftersom vi köper ekonomisk och teknisk förvaltning av Riksbyggen så har vi också kunnat ta hjälp av deras konsulter, på så vis har vi kunnat undvika dyra misstag.

Urban Nilsson avslutar med att berätta att föreningens medlemmar dessutom gör många sociala aktiviteter tillsammans, att alla medlemmarna genom alla processer varit delaktiga och positiva.

– Inte konstigt att våra hus är populära!