Solar Egg

av Bigert & Bergström för Riksbyggen

Riksbyggens Solar Egg i Paris

Solar Egg värms av en hjärtformad vedkamin och rymmer upp till åtta personer. Den guldpläterade exteriören speglar omgivningen. Under 2017 fanns Solar Egg i olika fantastiska arktiska miljöer runt Kiruna. Under hösten finns Solar Egg i Paris.

Solar Egg har nu rest vidare från Kiruna till Paris. Från 15 november till 10 december står Solar Egg i trädgården på innergården till Svenska Institutets lokaler i centrala Paris. 

Riksbyggens bastu Solar Egg medverkar i Visit Swedens satsning Swedish Design Moves Paris för att uppmärksamma svensk design, arkitektur och mode i Frankrike. Satsningen görs i samarbete med Svenska Institutet i Paris.

Konstnärsduon Bigert & Bergström har skapat den 4x5 meter stora bastun gjord i guldpläterad rostfritt stål som visas för franska medier 15 november.

– Vi är otroligt stolta på Riksbyggen att få representera svensk arkitektur och design. På utställningen kommer man att diskutera framtidens stadsbyggnad och lyfta fram Kiruna som ett spännande exempel på social hållbarhet. Vårt långsiktiga engagemang i stadens pånyttfödelse som Solar Egg är en symbol för, kommer både att kunna ses och upplevas, berättar Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen.

Utställning i Paris

Från 15 november till 10 december står Solar Egg i trädgården utanför Svenska Institutets lokaler i centrala Paris. Till utställningen har den svenska klädskaparen Diana Orving specialdesignat kimonos som bastande besökare kommer att kunna använda.

– På plats i Kiruna speglade ägget det norrländska landskapet där man kan kliva rakt ut i naturen utan publik. I modets huvudstad Paris är det lite annorlunda och därför adderar vi ytterligare ett lager till upplevelsen i samarbetet med den svenska designern Diana Orving, säger Mathias Sandberg.

Sverige som designnation

Under hösten skapar Visit Sweden uppmärksamhet för Sverige för att locka design-, arkitektur- och modeintresserade besökare. Solar Egg är ett av de största nedslagen i en lång rad programpunkter i Paris under hösten.

– Vi tror att Solar Egg kan bidra till att väcka uppmärksamhet kring Sverige som designnation. Solar Egg blir en bra plattform för berättelser om svensk design och arkitektur som går att uppleva i Sverige, där vår bastutradition kan förmedla lite av vår svenska naturnära livsstil, säger Michael Persson Gripkow, Chief Brand and Communications Officer på Visit Sweden.

Prisbelönat bastuägg

Solar Egg har tagit emot det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 och har vunnit German Design Award. Det har även belönats med silver i Svenska Designpriset och nominerats i London International Awards. Bigert & Bergström är aktuella just nu med en separat utställning på Artipelag i Stockholm.

Ritat av konstnärsduo

Bastun Solar Egg är ritad av konstnärsduon Mats Bigert och Lars Bergström på uppdrag av Riksbyggen för att uppmärksamma staden Kirunas pånyttfödelse. Inuti finns en vedeldad kamin i formen av ett mänskligt hjärta. 

Konstnärerna Bigert & Bergström undersöker människans förhållande till klimat, natur, energi och teknik. De uppmärksammades tidigt för sina klimatkammare på världsutställningen i Lissabon 1998. 2015 täckte de toppen på Sveriges högsta berg, Kebnekaise, med ett värmeskyddande täcke, i ett spektakulärt försök att testa om glaciärens asmältning kan stoppas med så kallad "geo-engineering". Verket Solar Egg handlar mer om klimat i praktiken.

Riksbyggen utvecklar Kiruna

Riksbyggens nya lägenheter i Kiruna är ett av de första projekten i den redan världsberömda stadsflytten. Riksbyggen och LKAB har ingått avtal om 250 nya bostadsrätter i Malmfälten under tio år. Först ut är Brf Fjällvyn med 47 bostadsrätter vid foten av skidbacken i Luossavaara med utsikt över den arktiska fjällvärlden. Som kooperativ-ägd samhällsutvecklare vill vi bidra till en unik natur- och kulturupplevelse som speglar omgivningen och lyfter fram människan. Solar Egg handlar om den fantastiska Kiruna-andan, en sol-symbol för både nyskapande och varsamhet, hopp och gemenskap.

Nedladdningsbara bilder på Solar egg